Rattanädalavahetus toob vabatahtlikele palju tööd

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu rattaralli lastesõite korraldada aitav Tartu suusaklubi asus eile pakkima enam kui nelja tuhandet auhinnaks minevat kingikotti.
Teiste seas olid ka Vootele Jagomägi ja Nele  Paglant.
Tartu rattaralli lastesõite korraldada aitav Tartu suusaklubi asus eile pakkima enam kui nelja tuhandet auhinnaks minevat kingikotti. Teiste seas olid ka Vootele Jagomägi ja Nele Paglant. Foto: Margus Ansu

Seoses Tartu maratoni suurte üritustega räägitakse ikka võistlusest, tulemustest, vahejuhtumitest, ilmast ja millest kõigest veel. Seekordse rattaralli eel tuleb juttu vabatahtlikest ja nende tööst.

Maaülikooli spordihoone nullkorrusel asuva Tartu suusaklubi kontorisse jõudsid eile kastid šokolaadidega. Rattaralli lastesõitude kingipakid võinuks juba valmis olla, kuid just šokolaadid viibisid.

Lähemate päevade jooksul lasevad suusaklubi treenerid, lapsed ning lapsevanemad oma näppudel usinasti käia, et laupäevasteks lastesõitudeks oleksid kingipakid kenasti koos.

Tõsine töö

«Alguses aitasime ainult medalitele paelu taha siduda,» rääkis Tartu suusaklubi juht Kerstin Margus sellest, kuidas suusaklubi vabatahtliku tööni jõudis.

Viimased kuus-seitse aastat on aga nii klubi treenerid, lapsed kui nende vanemad korraldanud pea kõiki klubi Tartu Maraton lasteüritusi alates auhindade kokkupanekust kuni ürituste korraldamise ja hilisema koristamiseni.

Maratoniklubi on omalt poolt motiveerinud suusatajaid auhindadega ning suusaklubi väikese rahalise toetusega. Marguse sõnutsi on see üsna kindel seltskond inimesi, kes korraldamisel kaasa lööb. Kõik ei ole vabatahtlikust tööst huvitatud ja kõigile see ei sobigi. «Kuut üritust sel aastal ei jõua, teeme neli,» sõnas Margus.

Rahulolu toob abiliste hinge see, kui kõik läheb kenasti korda. Korraldamistöö võtab vabatahtlikelt aga kogu energia.

Aastal 1986 naiste arvestuses Tartu suusamaratoni võitnud Margus suusatab hea meelega praegugi, ent sellist tunnet küll ei teki, et läheks lastesõidu korraldamisele järgneval päeval ise starti. «Siis tahaks ainult puhata,» kirjeldas ta.

Maratoniklubis üritusi korraldav Kunnar Karu ütles, et tuhandete osalejatega üritusi aitavad läbi viia napilt 50 inimest ning nad teevad seda väga kõrgel tasemel. «See ei ole kaugeltki lihtne.»

Karu sõnul on klubi vabatahtlikele ääretult tänulik. «Nad ise ilmselt ei mõtlegi, kui suurt ja olulist asja nad teevad,» leidis ta.

Mõistmatud vanemad

Aegade jooksul on vabatahtlikel mõeldud välja oma väikesed nipid, kuidas asjad paremini sujuksid. Näiteks on nad finišikoridori ehitanud üles nii, et kohe lõpujoone järel saavad lapsed küll auhinna, ent jäätise alles kaugemal. Nii ei jää auhinnakotti uurivad lapsed finišikoridori ummistama, vaid liiguvad kiiresti edasi.

Nelja tuhande osalejaga üritusel ei saa muidugi ummikuid päriselt vältida, nentis Margus. Registreerimine jääb ikka viimasele minutile ning startida tahavad kõik samuti esimesest reast.

Seisakute põhjuseks rajal polegi tihti lapsed, vaid hoopis nende vanemad. Selleks et last ei läheks lühikesele ratta- või suusasõidule saatma terve suguvõsa, nõuavad korraldajad, et rajale tohib minna vaid üks täiskasvanud saatja.

«Koolilaps võiks endaga juba ise hakkama saada,» leidis Kerstin Margus.

Korraldajate meel muutub mõruks aga siis, kui osalejate rohkuse tõttu saavad finišis auhinnad ühel hetkel otsa.

Ehkki maratoni lasteüritused on osalustasuta ning kõik peaks kulgema rahumeelselt ja positiivselt, ei suuda osa vanemaid auhinnast ilma jäämisega kuidagi leppida ning rohelistes vestides noorte abiliste peale kiputakse lausa häält tõstma.

Puudu jäävad osalejamedalid püüab maratoniklubi noortele võistlejatele hiljem siiski üle anda.
---------------------------------------------------------

Korraldajad lubavad otsepilti internetis

Ida-Euroopa suurim maanteerattasõit, 33. Tartu rattaralli, ning sellele eelnevad Tallinna-Tartu GP ja Tartu tänavasõit jõuavad täies mahus otsepildis kaasaelajateni. Ülekanne on nähtav veebis, kuid millisel aadressil, on veel täpsustamisel.

Võistluste direktor Indrek Kelk sõnas, et korraldajad ei ole veel suutelised tegema võistlustest teleotseülekannet, kuid internetitelevisiooni kaudu on see juba võimalik.

Ülekandeks kasutatakse 4G-võrku. Pilti edastavad vastava tehnikaga varustatud mootorrattad, mis liiguvad võistlejate kolonniga kaasa. Lisaks on üleval kaamerapunktid stardis ja finišis ning mõnes kohas rajal.

Nädalalõpul näeb Eestis pedaalimas kaheksa profimeeskonna liikmeid ning nelja rahvuskoondist. Kui võistluskalender lubab, siis tahab Eesti rahvuskoondise eest võistlema tulla ka mullune Tartu GP võitja Gert Jõeäär. Peale tema stardivad Mihkel Räim, Oskar Nisu, Risto Raid jt. (TPM)

Jalgrattanädalavahetus Tartus

• Tallinna-Tartu GP 190 km sõidu start on 30. mail kell 11 Tallinnas. Sõidetakse Lagedi-Aruküla-Peningi teel, Piibe maanteel ning põigatakse Jõgeva kaudu ka Palamusele ja Luuale. Võitja finišeerib Tartus Turu tänaval eeldatavalt kell 15.40.

• Lastesõitude distantsidel 500 m kuni 10,5 km antakse esimesed stardid 31. mail kell 11 Turu tänavalt. Suuremad lapsed sõidavad ringi linnas.

• Tartu GP 150 km sõit peetakse 31. mail algusega kell 14 Tartu linnatänavail. Võistluse start ja finiš on Turu tänaval. Liiklus on sõidu ajal suletud Kroonuaia, Laia, Turu, Vanemuise, Tähe, Sepa, Ropka, Teguri jt tänavatel.

• 33. Tartu rattaralli 133 km sõit algab Turu tänavalt 1. juunil kell 10. Lühemale, 70 km distantsile antakse lähe kell 12. Finiš taas Turu tänaval. Autoliiklus on piiratud Riia ja Turu tänaval ning Ringteel.

Allikas: klubi Tartu Maraton

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles