Piirissaarele kerkib uus radaritorn

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaarele Tooni külla saabus eile kopp, mis alustas kohe ka uue radaritorni ehituse ettevalmistamist. Praegune radaritorn võetakse pärast uue seiresüsteemi valmimist maha.
Piirissaarele Tooni külla saabus eile kopp, mis alustas kohe ka uue radaritorni ehituse ettevalmistamist. Praegune radaritorn võetakse pärast uue seiresüsteemi valmimist maha. Foto: Vitali Trots

Reisiparvlaev Koidula sõidutas eile hommikul suurelt maalt Piirissaarele kaks koppa, mis hakkavad Tooni külas pinda ette valmistama uuele, praegusest tükk maad kõrgemale radaritornile.

«Töömehed juba askeldavad siin,» teatas Piirissaare vallavanem Siim Avi eile keskpäeval. Ka vallavanem oli parajasti tulevasest ehitustandrist veidi eemal asuvast vallamajast eemal füüsilist tööd tegemas.

«Torni üks vant jääb valla maale, andsime riigile selle maatüki kasutamiseks õiguse,» selgitas Avi. «Nüüd on siit vaja maha võtta kolm puud, mis töömeestele ette jäävad. Saame neist hulga kütet arstipunkti ja ehk ka vallamaja jaoks.»

Torn valmib mõne kuuga

Uus, 60 meetrit kõrge terasest radaritorn kerkib praeguse 36 meetri kõrguse torni kõrvale. Kui uudis uue masti ehitamisest aasta tagasi Piirissaarele jõudis, siis esimese hooga tahtis saarerahvas selle vastu allkirju koguma hakata.

«Toona oli inimestel palju küsimusi ja ka oma hirmud, aga siis tulid piirivalveametnikud saarele ja andsid selgitusi,» märkis vallavanem. «Ametnikud rääkisid inimestega ja inimesed said nendega rääkida – rahvas kaasati asjasse ning nii peabki olema.»

Ta lisas, et vallal pole põhjust ega alust uuest tornist keeldumiseks, sest kõik ametkonnad on projektile andnud vajalikud kooskõlastused. «Asume ju idapiiril, seiresüsteem on siin igati põhjendatud,» ütles Siim Avi.

«Meie kohtumine Piirissaare rahvaga kulges vastastikuse mõistmise õhkkonnas,» märkis politsei- ja piirivalveameti vanemspetsialist Tõnu Sisask.

Ta selgitas, et Eesti idapiiril asuvale Piirissaarele on uut seiresüsteemi vaja sellepärast, et sinna 16 aastat tagasi rajatud süsteem on oma aja ära elanud. Millal saarel uus seiresüsteem valmis saab, sõltub paljudest asjaoludest.

«Torn on üks asi, see saab selle aasta lõpuks valmis,» selgitas Tõnu Sisask. «Ka radar on juba Eestis ja ootab torni valmimist. Aga radar tuleb ka paigaldada, häälestada ja läbi proovida.»

Töö käib mitmel pool

Eesti riigil on Peipsi ääres ühtne seiresüsteemi, mille üks radaripositsioon asub Piirissaarel. «Peipsi ääres uuenevad kõik radaripositsioonid,» rääkis Tõnu Sisask. «Päris valmis pole uus seiresüsteem veel üheski kohas, aga töö käib kõigil radaripositsioonidel ja töö on eri järkudes.»

Peipsi uus seiresüsteem ehitatakse välisraha toel. Selle töö tegemiseks korraldatud rahvusvahelise hanke võitis info- ja kommunikatsioonitehnoloogia firma Cybernetica.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles