Lumetuisk toob pühapäevatöö

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Tartu haljastus- ja puhastusteenistuse juht Madis Tammeorg klõpsutab arvutihiirega ilmaportaalides ning linnamajandusosakonna pea Rein Haak on targu homsest ja ülehomsest puhkepäevast loobunud.


«Paanikat ei ole, aga ootame pingsalt, mis tuleb,» kirjeldas Haak eile ametnike meeleolu järgnevaks kolmeks päevaks ennustatud kõva lumesaju ja tuisu taustal. «Põhimõtteliselt oleme valmis, et veel 20 sentimeetrit lund maha tuleb.»



Haak sedastas, et kuna lumesadu vältida ei saa, nagu pole ka võimalik lumetõrje enne saju algust, tulebki lihtsalt oodata. Otseselt töösse peab sukelduma, kui lund koguneb juba nii palju, et liikluses tekivad esimesed tõsisemad takistused.



«Istun nädalavahetuse telefoni otsas, aga sõidan ka ise läbi tänavaid, kust on kuulda suuremaist probleemidest,» lubas Haak.



Tavapärane valmisolek


Rein Haaki liigutab isiklik esisillaveoga mahtuniversaal Mazda Premacy. Džiibist Haak ei unistagi, sest selle roolis võiks kergelt tekkida võltstunne, et tänavad on rahuldavas korras, kui need seda parajasti pole.



Võru tänava - Riia mäe - Narva maantee joonest läände jäävate Tartu linnaosade põhitänavaid hooldava Tänavapuhastuse ASi Tartu osakonna juhataja Toomas Joost ütles eile, et mingeid erilisi ettevalmistusi firma rohke lume ja kõva tuisu ootuses pole teinud.



«Eks see talv ole kogu aeg olnud üks eriline valmisolek,» märkis Joost. «Õnneks on meie piirkonnas saanud päris palju lumevalle tänavate äärest ära vedada ja rootoriga lund ümber tõsta, nii et esialgu on, kuhu värsket lund ajada.»



Ööpäev läbi on löögivalmis 15 Tänavapuhastuse ASi töömeest. Viis traktoristi, kelle ülesanne on kõnniteid rookida, võivad valvata kodus. Kümme sahkpuisturi juhti on pidevalt ootel firma kontoris Võru tänava Maxima naabruses.



Rein Haagi sõnul on paras liikluskaos linnas vältimatu, kui vaksa jagu või rohkemgi lund tuleb alla järjepannu ühe õhtu ja öö jooksul, nagu juhtus 2008. aasta märtsis ja novembris.



Eilne ilmateade ennustas aga sadu hajusamalt, rõhuga tänasel ja pühapäeval, ning üleeilne jutt kolme päevaga lisanduda võivast 20 sentimeetrist lumest oli korrigeeritud 15 sentimeetriks.



«Liiklus seisma jääda loomulikult ei tohi,» sedastas Haak. «Aga võib-olla tuleb kaaluda, kus veel teha liiklus ühesuunaliseks. Füüsikaseadused kehtivad ja kui vallid on kõrged, vajub lumi sahkamisest hoolimata alla tagasi ja teed muutuvad kitsamaks.»



Kaoselõhn Annelinnas


Kahte Kaunase puiestee ja üht Jaama tänava korteriühistut haldav Enno Erstu tõdes, et sel talvel on Annelinna kortermajade vahel ühistuile kuuluvail teedel ja parklais andnud tooni paras kaos. Paljud korteriomanikud ei raatsi lumekoristuse eest maksta, ise labidat kätte võtta aga ei viitsi.



«Eriti suur kaos oli vahepeal Kivilinna gümnaasiumi ümbruse majade juures,» ütles Erstu.



Omaette vaidlused tekivad Erstu sõnul naabermajade vahel selle üle, kuhu lund tohib teisaldada. Samuti selle üle, kas lumekoristuse eest vastutab ainult maaomanik või ka need ühistud, kelle juurdepääsutee kulgeb üle võõra kinnistu


.


«Praegu ei kujutagi ette, mis siis saab, kui paarkümmend sentimeetrit veel juurde tuleb,» tunnistas Erstu. «Käsitsi seda enam ära ei aja, sest vallid on juba kohati kahemeetrised, aga kes see jõuab äraveo eest maksta. Eks siis autod lihtsalt ei liigu ja ongi kõik. Aga kindlasti tuleb tagada prügiauto ja kiirabi ligipääs.»



Lumetõrje nõuded


• Bussiliiklusega põhitänavail peab lumetõrje algama hiljemalt siis, kui maha on sadanud 3 cm lund, ning töö peab saama tehtud hiljemalt kaheksa tunni jooksul.



• Kõrvaltänavatel peab lumelükkamine algama hiljemalt hetkest, kui tänaval on 5-sentimeetrine lumekiht.



• Kui 24 tunni jooksul langeb lund 10 cm või vähem, peab lumelükkamine lõppema hiljemalt 12 tunni pärast.



• Kui ööpäevaga tuleb 11 cm lund või rohkem, peab lume ära sahkama mõistliku aja jooksul.



Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles