Tagahoov elab edasi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villa Hortensia elanikud jutustuse «Tagahoovis» Eestis ilmunud eelmises, poole sajandi taguses trükis, mille on illustreerinud Ilmar Linnat ja kujundanud Jaan Jensen.
Villa Hortensia elanikud jutustuse «Tagahoovis» Eestis ilmunud eelmises, poole sajandi taguses trükis, mille on illustreerinud Ilmar Linnat ja kujundanud Jaan Jensen. Foto: Postimees.ee

Lesknaine Tatjana Nikolajevna, teda vägistanud Belski, kingsepp Kapral, Villa Hortensia elanikud ja teised Oskar Lutsu «Tagahoovis» tegelased astuvad taas lugejate ette.

Täna tuleb Oskar Lutsu majamuuseumis esitlemisele tema jutustuse «Tagahoovis» viies trükk. Eelmised valmisid Tartus aastail 1933 ja 1939, Tallinnas 1954 ja Torontos 1969. Seekordne on nii kirjastatud kui ka trükitud Emajõelinnas.

Rämedate ja muhedate elupildikeste põimingu uuesti ilmumise põhjenduseks kõlbab väga hästi toimetaja järelsõnast võetud mõttekäik.

Tagahoovid on alles

«Ent olgu eeskujud millised tahes, «Tagahoovi» kirjanduslikud tegelased on loodud sellise üldistusjõuga, et neid ei piira aeg ega ruum,» kirjutab Urmas Tõnisson (lk 255).

Mõni rida allpool lisab ta, et küllap on praegugi igal Eesti puulinnakute asukal oma isiklik Tagahoov.

«Uusi kodukootud enesega rahulolevaid Säinaseid ei tule kaugelt otsida, nagu ka Tibilkineid ja Belskeid, kes kiruvad põrgu põhja «neetud Tšuhhooniat» ja ootavad pikisilmi kunagiste aegade tagasitulekut,» märgib toimetaja. «Vinkeladvokaat Vindid on aga lausa maa sool.»

Tõnissoni järelsõna annab teada mõndagi nii Lutsu joomisvea kohta kui ka tema «Tagahoovi» vastuvõtust kriitikas ja illustratsioonidest.

Uuele raamatule on pildid joonistanud kunstnik Tarmo Tali. Pea kolmveerand sajandit tagasi ilmunud esimene «Tagahoovis» oli kaunistatud ainult Heino (Hando) Mugasto kaanekujundusega. Kuid see hääletati kauneimaks raamatukaaneks.

Järgmised trükid olid samuti kujundatud ainult väliselt, pilte jutustuse lehekülgedel lugejatele vastu ei tulnud.

Raamatus ja filmis

Seni viimane Eestis ilmunud «Tagahoovis» tuli aastal 1954 trükikojast küll Lutsu teoste kolmandas osas koos «Udu» ja «Pankrotiga», kuid see-eest joonistustega kaunistatult.

Samas laadis pilte on ka nüüdses trükis, peale selle palju väikseid pilte suurtähtede juures.

Tänasel esitlusel kell 16 Lutsu majamuuseumis on juttu nii raamatusse raiutud kui ka filmilindile üles võetud tagahoovitüüpidest. Nimelt on võimalik näha jutustuse ainetel aastal 1956 valminud filmi.

Raamat

Oskar Luts, «Tagahoovis»,

jutustuse viies trükk,

kujundanud ja illustreerinud Tarmo Tali,

toimetanud ja järelsõna kirjutanud Urmas Tõnisson,

kirjastanud Ilmamaa, trükkinud Greif, 2007, 264 lk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles