Tartu tahab Küüni tänava müüri klaasi all eksponeerida

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esialgne nägemus Küüni tänava ajalooliste müüride eksponeerimisvõimalusest.
Esialgne nägemus Küüni tänava ajalooliste müüride eksponeerimisvõimalusest. Foto: Tartu linnavalitsus

Küüni tänava rekonstrueerimisel pinnasest paljastunud vana ehitise müür kavatsetakse jätta avatuks, et läbi klaaspaneeli saaks hästi säilinud müürijuppi ka tulevikus näha.


Tartu kesklinnas Küüni tänaval alanud kaugküttetorustiku rekonstrueerimise kaevetööd tõid nähtavale endisaegsete Küüni tänava ääres asunud hoonete vundamendid, mis asuvad tänava 1775-1944 ehitusfrondis. Projektis on ette nähtud see hoonestusjoon sarnaselt Rüütli tänavaga tähistada markeeringuga, edastas linnavalitsus.



Arvestades aga leitud müüride head seisundit ning möödakäijate suurt huvi, otsustati mitte pinnast täies ulatuses tagasi täita ning jätta üks kuni 10-meetrine müürilõik avatuks. Avatud lõik on kavas katta klaasiga, valgustada ning varustada vajaliku infoga.



Linnavalitsuse arvateks muudaks selline lahendus Küüni tänava ühe elemendiga veelgi atraktiivsemaks nii turistidele kui linnakodanikele ning oleks ka selgem, mida erinevad jooned Küüni ja Rüütli tänava sillutises tegelikult markeerivad. Samuti oleks tegemist tänavaruumi elavdava elemendiga, mis haakub hästi tänava üldise kontseptsiooniga ja sinna kavandatud teiste väikevormidega.



Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak sõnas, et hetkel tegeletakse müüri eksponeerimise täpsema tehnilise lahenduse väljatöötamisega.



«Kui täpne lahendus selgub, siis saab ka teada, palju müüri eksponeerimine meile maksma võib minna. Hinnanguliselt võiks see summa jääda kuhugi 200 000 ja 300 000 krooni vahele,» rääkis Haak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles