Koduapteegis võiks olla kummelitee ja köharohi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Väga paljud esemed koduapteegist on universaalsed: kummeliteed võib nii keeta teeks kui ka panna kompressiks.

Külma-kuumakotti tuleb hoida külmkapis igaks hädajuhtumiks.

«Külmakotti võib minutipealt vaja minna – näiteks hüppeliigese venituse korral tuleb külmakott kohe peale panna!» sõnas Tartu Ülikooli apteegi juhataja proviisor Anne Viidalepp. Kui kotti on vaja kasutada soojendamiseks, tuleb ta lihtsalt sooja vette panna, käterätikusse mässida ja asetada vajalikule kohale.

Samas võib siinsest nimekirjast mitmed esemed asendada – näiteks antiseptilise sprei asemel võib Viidalepa sõnul kasutada vesinikku.
Ravimite tarvitamisel on Viidalepa sõnul vaja hinnata, kui suur oht tekib, kui hakkad kohe ravima.

«Näiteks antibiootikume ei soovitata kohe esimeste haigussümptomite peale võtma hakata, vaid oodata paar päeva ja jälgida, kas läheb paremaks või halvemaks,  ja alla 38-kraadist palavikku pole vaja ilmtingimata ravimitega alandama hakata.»

Samas oleneb ravi inimesest, enesetundest ja olukorrast.
Kui looduslik variant on olemas, siis võiks Tartu Ülikooli apteegi juhataja sõnul alustada ikka looduslikest preparaatidest.

Viidalepp paneb südamele, et ravimeid hoitaks lastele kättesaamatus kohas. «Nii koduapteeki kui ka neid ravimeid, mida vanemad või vanavanemad tarvitavad – sest lastele on tabletid väga atraktiivsed.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles