Teoseid ühendab pilk meie ühiskonna ellu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse kuraatori Peeter Talvistu selja taga on Peeter Alliku maal «Lihatoitlaste klubi», vasakul Rauno Thomas Mossi autoportreeline pronksbüst «Mein Kampf» ning taamal Edward von Lõnguse šabloonitehnikas «Tammsaare ja Koidula».
Näituse kuraatori Peeter Talvistu selja taga on Peeter Alliku maal «Lihatoitlaste klubi», vasakul Rauno Thomas Mossi autoportreeline pronksbüst «Mein Kampf» ning taamal Edward von Lõnguse šabloonitehnikas «Tammsaare ja Koidula». Foto: Kristjan Teedema

Tartu kunstimuuseumi viltuses majas äsja avatud näitusel leiab sagedasti kunstinäitustel käija mõnegi nähtud teose ja tuttava näo, näiteks praeguse peaministri ja presidendi.

Toomas Hendrik Ilves ja Andrus Ansip vaatavad teineteist vastastikku maalidel näitusesaalis, mis asub raeplatsi viltuse maja alumisel korrusel. Lisaks sellele on näituse «Luuserid. Üks vaade muuseumi tul­metele» teoseid kolmes väiksemas ruumis.

Näituse kuraatori Peeter Talvistu sõnul tutvustab väljapanek uut kunsti, mis muuseum on ostnud. «Teistpidi on see ikkagi täiesti selge kontseptsiooniga kuraatorinäitus, mille tööd esindavad minu vaateid,» lisas ta.

Seletavad etiketid

Kontseptsiooni sõnastades märkis Talvistu, et on vaadelnud autoreid või teemasid ja isikuid, mida-keda nad on kujutanud, meie ühiskondlike probleemide taustal. See kajastub kõigi välja pandud teoste juures seletavatel etikettidel. Sealt selgub seegi, miks on näituse nimi «Luuserid».

Näituse koostamisel leidis kuraator, et ei pea jääma ainult tänapäeva, sest paljude praeguste probleemide allikad peituvad varasemas ajas.

Seepärast saab vaadata hiljuti Tartu kunstimuuseumisse ostetud teoste vahel sama muuseumi kogude teoseid möödunud aegadest, autoriteks näiteks Karin Luts, Karl Pärsimägi ja Eduard Viiralt.

Seni viimased kaks

Väljapanekus on ka muuseumi seni viimased kaks ostu. Üks neist on Rauno Thomas Mossi autoportreeline pronksbüst «Mein Kampf», mille kipsvariant valmis 2010. Sellest mõne meetri kaugusel on Edward von Lõnguse šabloonitehnikas «Tammsaare ja Koidula».

Nimetatutele lisaks on välja pandud Peeter Alliku, Flo Kasearu, Tanja Muravskaja, Mark Raidpere, Johannes Saali, Toomas Sarapuu, Ahti Seppeti, Soho Fondi, Diana Tamane, Toomas Thetloffi, Mare Tralla, Anna-Stina Treumundi ja Arno Vihalemma teoseid. Näitust saab vaadata 2. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles