Volikogu jäi majasaagas karmiks

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supilinna miljööalale ehitatud Herne 45 eile – linna ettekirjutused ei ole ehitust peatanud ja hoone valmimine on lähedal.
Supilinna miljööalale ehitatud Herne 45 eile – linna ettekirjutused ei ole ehitust peatanud ja hoone valmimine on lähedal. Foto: Kristjan Teedema

Linnavolinikud ei läinud kaasa linna ideega algatada lubatust suuremana ehitatud Herne 45 maja seadustamiseks uus detailplaneering. Selle asemel tuleb ametnikel edasi tegeleda maja lammutamise menetlusega.
 

Herne 45 maja ehitussaagast on juba ammu saanud linnavalitsuse häbi, sest ebaseadusliku ehituse peatamiseks pole leidunud mingeid vahendeid. Hoolimata neljast ettekirjutusest töö peatada ja nendega kaasnevast sunnirahast – iga kord 6400 eurot – ehitus jätkub. Määratud on ka üks 1300 euro suurune väärteo trahv.

Viimaseks piisaks sai sel nädalal raekotta jõudnud teave, et arendaja Gert Roosaar on augusti lõpus maja edasi müünud järgmisele endale kuuluvale firmale. Linnaametnikud näevad selles püüdu pääseda sunnirahade maksmisest, ehkki Roosaar kinnitas, et nii see pole ja algusest peale on tal olnud mõte tõsta valmis maja ehitusfirmalt ära teise firmasse.

Esimene ettekirjutus ühes sunnirahaga jäi Roosaare firmale Pales Trade, järgmised nõuded on Roosaare firmale Eesti Ehitusarendus. Maja uueks omanikuks on saanud firma Gangenstein, mille aadressandmed on täpselt samad kui eelmisel omanikfirmal.

Roosaar väitis ajalehele, et  täna saab esimene sunniraha  tasutud.

Äge arutelu
Linnavolikogu arengu- ja planeerimiskomisjonis kujunes arutelu ägedaks ja päädis otsusega mitte toetada linnavalitsuse eelnõu algatada maja seadustamiseks planeering. Linnavalitsus sai ülesande valmistada ette vastupidise sisuga eelnõu – mitte algatada.

«Arendaja on paljusid reegleid rikkunud, pole lubadusi täitnud ning tema tegevus näitab soovi vältida trahvide maksmist ja ettekirjutuste täitmist,» ütles komisjoni esimees Veljo Ipits. «Kehtima jääb vana planeering, selle raames üritatakse asja lahendada. Arutelu oli päris äge. Et kas üks arendaja siis teeb seda, mis ta tahab, ja teda ei saagi pidurdada.»

Tartu linnasekretär Jüri Mölder on varem öelnud, et selle maja lammutamise nõudmine on senise kohtupraktika valguses ülimalt problemaatiline. Aga just lammutamismenetlusega jätkamist volikogu komisjoni seisukohavõtt tähendab.

«Mina saan anda nõu, kuidas minu meelest oleks õige, aga otsustab ikkagi volikogu,» ütles Mölder. «Emotsionaalselt oli see täiesti mõistetav otsus,  see, kuidas arendaja on käitunud, ei olegi aktsepteeritav. Kui tekivad õiguslikud vaidlused, siis emotsioon ei maksa, kohus emotsioone ei vaata, kohus vaatab argumente.»

Abilinnapea Raimond Tamm väljendas rahulolu, et riskidest hoolimata andis komisjon heakskiidu lammutamisnõudega jätkamisele. Tamme sõnul on linn valmis minema oma positsioonide kaitsmisega lõpuni välja.

Komisjoni aseesimees Toomas Kapp ütles, et kui volikogu oleks asunud maja seadustama, andnuks see kõigile teistele signaali, et milleks üldse planeeringuid koostada ja milleks ehitamisel seadused.

Palve notaritele
Roosaar lausus, et ei oska komisjoni otsust kommenteerida ja see tekitab segaseid meeleolusid. «Ei ole minu mõjutada, kui 15 liiget on komisjonis ja valimised on aasta pärast tulemas … Meediakajastus mängib oma osa,» ütles Roosaar.

Linnavalitsus üritab kohtu kaudu Roosaare viimast tehingut tagasi pöörata ja on hagi esitamiseks taotlenud notarite kojalt tehingute peatamist selle kinnistuga kümneks päevaks. 
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles