Kliinikum ehitab moodsa autoparkla

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ Kliinikumi uus autoparkla.
TÜ Kliinikumi uus autoparkla. Illustratsioon: Graafika: TPM

Aastaid parkimiskohtade vähesusega hädas olnud TÜ Kliinikum loodab probleemist peagi vabaneda, sest hiljemalt novembri alguseks valmib Lunini tänava äärde uus rohkem kui 300 kohaga autoparkla.

Projekti järgi võtab peagi valmiv parkla enda alla umbes 1,4 hektarit ning annab tulevikus juurde 371 parkimiskohta. Sel aastal lisandub siiski 303 kohta.

«Tegelikult on nii, et parkla on plaanitud ehitada suuremas mahus, aga kuna kliinikumi järgmise korpuse ehitamiseks on vaja ruumi, kuhu saaks paigutada näiteks ehitussoojakuid ja -materjali, tuleb praegusele alale hiljem veel üks jupikene juurde,» rääkis kliinikumi ehitusjuht Andres Tuvike.

Juulis alanud ehitustöid teeb AS Lemminkäinen Eesti ning need lähevad kliinikumile maksma 723 473 eurot.

Ehitusfirma projektijuht Margus Kirš ütles, et töödega ollakse graafikus ja 2. novembriks ehk lepingus ettenähtud tähtajaks saab parkla kindlasti valmis.

«Siin pole midagi keerulist ja septembri lõpus või oktoobri alguses läheb plats asfalteerimisele,» lubas Kirš.

Tabloo teavitab

Uue parkla sissesõitudele pannakse elektroonilised infotablood, mis näitavad, kus ja kui palju on parklas vabu kohti. Ala jagatakse kolmeks osaks, mis märgitakse kollase, rohelise ja sinise värviga.
Lisaks Lu­nini tänavale saab uude parklasse siseneda ka Tulbi tänavalt.

Tuvikese sõnul on parklaehitust plaanitud juba väga pikka aega, sest pragune olukord ei rahulda kliinikumi ja häirib ka ümberkaudseid elanikke. «Üldiselt on probleem üsna suur, sest ülemöödunud aastal biomeedikumi juurde ehitatud suur parkla on teatud kellaaegadel puupüsti täis ja kogu maja ümbrus on autosid täis,» kirjeldas ta.

Ehitusjuhi väitel pargitakse autosid sageli isegi sinna, kus nad olla ei tohiks, ning ümberkaudsete tänavate elanikelt on tulnud ka kaebusi. «Selles see teema ongi. Kõikvõimalikud nurgatagused on täis ja eks probleem on ka selles, et igaüks tahab hästi lähedale saada,» selgitas Tuvike.

Olukord muutuks veelgi hullemaks siis, kui läheb käima kliinikumi järgmise korpuse ehitamine.

Vana parkla kaob

«Siis muutuks parkimisprobleem veelgi suuremaks, sest osa olemasolevast vanast autoparklast läheb järgmise korpuse alla,» tõdes Tuvike ja lisas, et kindel parkimiskohtade arv on nõudmisena kirjas ka uue hoone ehitusloas.

Praegu on kliinikumi peahoone juures sõidukitele 417 kohta, millest vahetult maja ees olevad 108 on tasulised. Kliinikumis on aga 3500 töötajat ning parkimiskohti vajavad ka patsiendid. Tuvikese sõnul võiks lisanduvad parklakohad praeguse probleemi siiski lahendada ja uus parkla tasuliseks ei muutu.

«Ka praegu pole Lunini tänava äärde ehitatud parklat kuidagi piiratud ja igaüks võib seal parkida,» ütles Tuvike ja lisas, et enamasti on parklas ikkagi vaid patsientide või kliinikumi töötajate autod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles