Hambaravi ootavad raske puudega patsiendid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaravi kabinet.
Hambaravi kabinet. Foto: Toomas Huik

TÜ Kliinikum on sisustanud ruumid üldnarkoosis hambaraviks Puusepa 8 hoone vanas operatsiooniplokis. Peagi saavad riigi toel sealt abi sügava vaimupuudega patsiendid.

Üldnarkoosis hambaravi on mõeldud neile patsientidele, kes ei ole sügava puude tõttu võimelised tavaliseks hambaarsti vastuvõtuks. Kuni 19-aastaste laste ja noorte hambaravi ja narkoosi eest tasub haigekassa. Vanemad on seni olnud vaeslapse osas.

Narkoosis tehtava hambaraviseansi hind ulatub 240 euroni, lisaks ravikulud.

Abi saab 50

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna peaspetsialisti Inna Vabamäe kinnitusel on riik eraldanud tänavu raha 50 niisuguse üldnarkoosi jaoks. See tähendab, et vähemalt viiekümnel sügava vaimupuudega täiskasvanud patsiendil on hammaste ravimisel võimalik saada sel aastal tasuta üldnarkoos. Ravi eest tuleb neil endal maksta.

Tartu Ülikooli Kliinikumi stomatoloogiakliiniku juht Taavo Seedre ütles, et sügava vaimupuudega patsientide hammaste ravimist alustavad nad 23. märtsil.

«Need patsiendid ei ole võimelised istuma hambaravitoolil ega käsu peale suud lahti hoidma,» kirjeldas Seed-re. «Nende hammaste olukord on seetõttu kohutav.»

Seedre lisas, et tihti ei ole selline patsient üksnes vaimupuudega. See kõik nõuab aga protseduuri ajal nii raviarstilt kui anestesioloogilt eraldi tähelepanu ning tavalises hambaravikabinetis niisugust tööd ei korraldata. Nüüd on kliinikumil üks eraldi üksus selleks olemas.

Raha vähe

Ministeeriumi spetsialist Inna Vabamäe möönis, et ka sügava liitpuudega täiskasvanu võib vajada üldnarkoosis hambaravi.

«Kuna praegu ei ole meil andmeid, kui paljud sügava puudega inimesed võiksid üldnarkoosis hambaravi vajada, konsulteerisime Eesti Puuetega Inimeste Kojaga, kelle arvamuse kohaselt võiks neid olla Eestis 500,» sõnas ta. «Arvestades rahalisi võimalusi, oleme samm-sammult asunud looma tingimusi narkoosis hambaraviks.»

Üldnarkoosis hambaravi

• Riik on eraldanud raha, et toetada sügava vaimupuudega inimeste hammaste ravimist üldnarkoosis.

• Täpsemat teavet saab Piia-Heidi Kreegimäelt esmaspäeviti kell 8–8.15 ning teisipäeviti kell 14–14.15 telefonil 731 9864, samuti Jana Olakilt teisipäeviti kell 8–8.15 telefonil 731 9868.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles