Arst ja õde kolisid vanasse mõisa aita

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannu perearst Evelin Vatsa on Eestis üks esimesi munitsipaalperearste, tema 1100-liikmelist nimistut majandab valla loodud osaühing Rannu Perearstikeskus. Nüüd ehitas vald ka uue perearstikeskuse, mis kõigile rõõmu toob.
Rannu perearst Evelin Vatsa on Eestis üks esimesi munitsipaalperearste, tema 1100-liikmelist nimistut majandab valla loodud osaühing Rannu Perearstikeskus. Nüüd ehitas vald ka uue perearstikeskuse, mis kõigile rõõmu toob. Foto: Sille Annuk

Rannu perearst Evelin Vatsa ja pereõde Eddi Keldo ütlevad, et viimasel ajal käib neil päris palju inimesi. «Aga mitte haiguse pärast, pigem uudishimust,» märgivad nad heatujuliselt.

Juba rohkem kui nädal aega on Rannu perearst ja pereõde saanud töötada vast remonditud ruumides päris uues asukohas, otse Rannu aleviku südamikus.

Pereõe Eddi Keldo kapipealne on lilli täis ning ta kinnitab, et mõni patsient on sisse astunud tõesti ainult selle pärast, et õnne soovida või keskusele väike kingitus üle anda.

«Sool ja leib on meile ära toodud ning näiteks selle soolakristall-lambi kinkisid meile ka patsiendid,» näitab ta uhkelt.

Seni töötasid Rannu perearst ja -õde alevikust väljas, õigeusukiriku kõrval olevas ajaloolises preestrimajas, milles on arstiabi antud 1944. aastast alates.

«Ega sealgi ju halb olnud, kuid võrreldes sellega, mis meil nüüd siin on, oli seal kõik ajast ja arust,» räägivad Evelin Vatsa ja Eddi Keldo.

Nüüd töötavad nad Barbara külastuskeskuses ehk samuti ajaloolises hoones – täpsemalt kunagises mõisa aidas. Vallavanem Maano Koemetsa sõnul saab sellest peagi ilus kompleks, sest samade müüride vahel töötab juba hambaarst ning tulevikus remonditakse seal ruumid päevakeskuse ja apteegi tarbeks.

Suurest saalist mitu tuba

Nendel ruutmeetritel aga, kus praegu paikneb perearstikeskus, oli varem suur saal, kus asusid valla muuseum ja endine turismiinfopunkt.

Valla muuseum on vahepeal kolinud Rannu rahvamajja ja raamatukokku, turismiinfopunkti tegevus lõpetati aga juba 2009. aasta algul, kuna Võrtsjärve külastuskeskus ei asu Rannust sugugi kaugel.

Perearstikeskuses on ruumi kokku 86 ruutmeetrit. Seal on avar pehmete diivanitega ootekoridor ning kolm eeskujulikult sisustatud kabinetti, milles patsiente võtavad vastu perearst, pereõde ja kooliõde.

Sisekujunduses on arvestatud mõisaaegsete müüride eripära, kõik seinad ja nurgad ei ole sugugi sirgeks aetud, põrandal on tammeparkett ja laiad põrandaliistud ning seintel lillemustriga tapeedid.

Jõudis ilusa ära oodata

«Inimesed muudkui kiidavad, et meil on nii valge, soe ja puhas nagu unenäos,» ütleb Eddi Keldo. Tema on Rannu vallas õena ametis olnud juba 33 aastat ja tunneb siinseid inimesi hästi. «Üks patsient mulle just ütleski: «Näe, jõudsid sinagi midagi ilusat ära oodata!»,» lisab ta naerdes.

Rannu uue perearstikeskuse projekteerimis- ja ehitustööde ning sisustuse kogumaksumuseks kujunes 102 000 eurot, millest 32 000 eurot tuli regionaalsete investeeringutoetuste programmist, ülejäänud valla eelarvest.

Uute ruumide arhitektuur ning sisekujundus on osaühingult Arhitektuuriklubi. Ehitustöö tegi osaühingu Accurato Fassaadid alltöövõtja Raian Ehitustööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles