Koolitajad jooksevad kliendi tujude järgi

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Maasing avas mõni nädal tagasi Ülikooli tänaval Roosi stuudio, kus õpetab soovijatele sobivate kehahooldusvahendite valmistamist kodusel teel.
Marju Maasing avas mõni nädal tagasi Ülikooli tänaval Roosi stuudio, kus õpetab soovijatele sobivate kehahooldusvahendite valmistamist kodusel teel. Foto: Margus Ansu

Elukestva õppimise idee on lõpuks ometi eestlasteni jõudnud, sest mida muud näitavad pidevalt sagenevad koolituste pakkumised kui seda, et inimesed on valmis uute teadmiste eest raha välja käima.


Kümned inimesed teenivad oma põhitöö kõrvalt lisaraha sellega, et õpetavad teistele näiteks prantsuse magusroogade valmistamist või kedral savipoti tegemist. Mõned on aga olnud nii julged, et teinud koolitusest oma põhitöö ning rentinud ruumid, kuhu ka teised saavad tulla õpetust andma.

Roosi proovib kätt

Tartu värskeim õpitubade korraldaja on üliroosa Roosi stuudio, mis täies õies avanes alles mai lõpus, kuid mahekosmeetikakoolitusi on korraldanud juba märtsist.

Stuudio süda ja hing on üle kümne aasta kosmeetikuna töötanud ja ka seda ametit õpetanud Marju Maasing. Mahekosmeetika vastu hakkas ta huvi tundma paar aastat tagasi, kui ise lapseootele jäi. «Siis hakkad mõtlema, mida süüa ja peale määrida,» rääkis Maasing.

Ka oma salongi mõte oli naisel pikemat aega peas keerelnud, kuid ta otsis õiget nišši, sest tavalise ilusalongi tegemine ei tundunud mõttekas.

Lillelise tapeediga Roosi ongi kahe huvi ühendamine. Ühelt poolt on see päevaspaa ja salong, kus iluprotseduure tehakse kohapeal valmistatud kreemide-maskide ja muu sellisega, teisalt õpitubade korraldamise koht, kus igaüks võib neidsamu «mökse» endale ise tegema õppida.

Maasingu sõnul on tema juures võimalik teha kosmeetikat, mis on lisaaineteta ning seetõttu küll ei säili kuigi kaua, kuid on parimaks lahenduseks näiteks allergikutele ja nahahädadega kimpus olijatele.

Kosmeetik rääkis, et kuigi kõik saavad vajalikud teadmised, et neidsamu asju kodus järele teha, hakkavad ise endale valmistama vaid väga vähesed. Mõned käivad tegemas lihtsalt seltskonna mõttes, teised aga tulevad uuesti, kui eelmine kreemipotsik tühjaks saab.

Edaspidi on Maasingul plaanis pakutavate koolituste hulka ka laiendada ja hakata tegema näiteks trühvleid ja glütseriinimassist seepe.

Liann muutis suunda

Umbes aasta tagasi Lianni lõngapoe loodud samanimelise stuudio eesmärk oli kasvatada käsitöölisi – pakkuda selleteemalisi koolitusi ja koosnokitsemist. Praeguseks on aga selgunud, et näputöölised eelistavad olla pigem omaette ega taha maksta selle eest, et kampsunit või sokki kodust väljas kududa.

See-eest on aga meeskond avastanud, et inimestele pakuvad väga huvi põnevad vaba-ajakoolitused ja toiduga seotu, nagu rääkis turundusjuht Kersti Mäestu.

Mäestu sõnul on asjad läinud isegi niikaugele, et nad on kaalunud väikseid ümbertegemisi ja sisustuse muutmist, et veel rohkem toidukursusi pakkuda, kuna need on just see, mida Tartus on vähe  ja mille peale rahvas tormi jookseb.

Mäestu nentis, et nad on selle aastaga palju õppinud ja pidanud ennast ümber organiseerima, kuid tasuks on tekkinud kindlad kunded, kellele meeldivad uued ja põnevad asjad, mida proovida.

Ainult toidule ei saa nad siiski pidama jääda, sest peale regulaarsete koolituste nad ka rendivad oma ruume ning pakuvad sinna kõrvale tegevust. «Ja tahetakse väga mitmekesiseid kursuseid,» kinnitas Mäes­tu ja lisas, et ka edaspidi saab neil õppida näiteks maalimist ja näputööd.

Galerii hakkas õpetama

Õpitubade tegemisele on pühendunud ka Loov-galerii, mis tegutseb loomemajanduskeskuse tiiva all ja on tegelikult  hoopis, nagu nimigi ütleb, kunsti näitamise ja müümise koht.

Vägesid juhatab seal galerist Helen Puistaja, kes korraldab ka koostöös kunstnike ja muidutegijatega põnevaid koolitusi. Suurem osa neist on siiski tellimise peale, mitte regulaarselt toimuvad.

Näiteks saab rühmaga kohale minnes õppida ise disainima valgusteid, teha paberimassist mitmesuguseid sisekujunduselemente või valmistada ehteid.

Kord kuus aga saab seal õppida säästva eluviisi kohta – mida kasutada poes müüdavate puhastusvahendite asemel, kuidas maitsetaimi kasvatada ja kasutada ning kehahooldusvahendeid valmistada.

Samuti on Loov-galeriis sageli Vanakaru ja Etnoehte metallist ehete valmistamise õpitoad.

Rahvaülikool püsib

Rahvaülikool on Tartus koolituste pakkumise poolest täiesti klass omaette ja pakub huvilistele kõike alates keeleõppest ja joogast ning lõpetades sepatööga.

Juhataja Maire Breede kinnitas, et pisemad konkurendid ei ole nende klientuuri praeguseks küll kuidagi mõjutanud ning loodetavasti see ka jääb nii.

Tema sõnul on tekkinud uusi tegijaid sageli, kuid vähesed neist veavad välja. Üks näide oli tal teada kas või eelmisest aastast.

«Arvatakse, et oh kui hea ja lihtne, teeme mittetulundusühingu ja hakkame mingeid kursuseid pakkuma. Aga tegelikult see ikka nii ei käi,» rääkis Breede, et sel alal tuleb pidevalt kliendist kaks sammu eespool püsida, reageerida kiirelt ja olla paindlik.

Näiteks joonistamine ja maalimine on tema sõnul pidevalt popid olnud, kuid on mõned trendid, mis tulevad ja lähevad.

Praegu on rahvaülikoolis savi ja keraamika kõrgaeg ning samuti lähevad nagu soojad saiad igasugused ökokursused. «Ma arvan, et aasta pärast neid ei olegi enam,» kahtlustab Bree­de.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles