Zombi’d korisesid tänavail

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zombi’de hord täitis kärarikkalt ja võikalt Rüütli tänava ja suundus kaubamaja poole.
Zombi’de hord täitis kärarikkalt ja võikalt Rüütli tänava ja suundus kaubamaja poole. Foto: Margus Ansu

Eile keskpäeval oleksid Athena keldris avanenud justkui hauad. Tänavale väänutas ennast veerandsada laibastunud ilmega noort, hambad õõvastavalt irevil, rõivad räbaldunud, kõrist kerkimas vägevaid korinaid.


Kui õudne zombi’de hord suundus Rüütli tänavale, ei heitunud tavalised tõtlejad neid nähes, vaid hakkasid enamasti hoopis naerma või vähemasti muigama. Itsitas ka mõni zombi.

Nii näiteks ei suutnud naeru hoida Kõrveküla põhikooli kaheksanda klassi tüdrukud Triinu Niklus ja Liina Tamm. Nad olid saanud Athena keldris sisse seatud laibavabrikus näo paksult värviseks ning lasknud asjakohase välja­­nä­­gemise huvides lõhkuda ži­­le­­tiga oma sukkpüksid ja pusa.

Aga see ei olnud nende süü, et naer tuli peale. Ja pealegi ei keelanud seda üks korraldajaid Pärtel Vissak, kui jagas enne jalutuskäiku õpetusi.

«Inimesi võite hirmutada, aga ärge katsuge. Rääkige nii vähe kui võimalik, aga tehke nii kõva lärmi, kui saate,» õpetas ta. «Võite longata, ümber kukkuda – mitte küll kogu aeg – ja kõike muud teha.»

Valdav osa kesklinna kom­­berdama läinud zombi-hordist koosnes Tartu Üliõpilasteatri näitlejatest eesotsas Enor Niinemäega, kelle särk oli rinna pealt tugevasti verine. Kõikide ühine eesmärk oli anda linnarahvale teada, et Tartus on võimalik vaadata valikut äsjase Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali filmidest.

Niinemägi ei vaata valimatult kõike õudset, vaid eelistab võimaluse korral David Cronenbergi ja Ken Russelli filme. «Klassikalises mõistes ei ole need veristamine, vaid on pigem vaimse vägivalla filmid,» ütles ta.

Kaks kuud Athena kino hea käekäigu eest seisnud Andres Kauts selgitas, et oleks väga kurb, kui filmifestivalide aegu Eestisse toodud linateostest ei jõua värskelt mitte ükski tartlaste ette. Sealhulgas on ka nüüdsed HÕFFi filmid. «Sellepärast tahamegi neid näidata,» ütles ta.

Märts ja aprill möödusid Athena kino korraldajate vaatevinklist hästi. «Üritusi on olnud palju rohkem, kui me oskasime oodata, ja rahvas on võtnud need väga hästi vastu,» ütles Kauts.

Peale tavapärase filmikava on Athenas jõudnud vaatajate ette näiteks Jaapani animafilmifestivali linateoseid ja osa Tallinnas toimunud Eesti filmi päevade programmist.

Maikuus on Athenas kolme Eesti dokfilmi Tartu esilinastus. Vaadata saab ka Hispaania ja Põhjamaade filme ning palju muudki.

Täna ja homme
• Tartus saab valikut Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil näidatud filmidest näha täna ja homme.
• Täna kell 20 «Jõuk» (Prantsusmaa, 2010, 90 min) ja kell 22 «Helldriver» (Jaapan, 2010, 105 min).
• Homme kell 20 «Tõotatud maa» (USA, 2010, 96 min) ja kell 22 «Jõle» (Mehhiko-Hispaania, 2010, 82 min).
• Filmide tutvustused on veebilehel www.athenakino.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles