Sajad maratoonarid valasid saunades higi

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Kurat, kui külm, kirus vapper mees, kes ühena esimestest end laupäeval Kääriku järve jäisesse vette kastis. Peagi sai külm aga Kekkose sauna laval kontidest välja aurutatud ning siis pidi juba kiiremas korras parklas ootavasse autosse lippama, sest vallutada tuli ka ülejäänud 20 Otepää saunamaratoni kümblusasutust.

Neid oli õige mitmesuguseid. Tavapärasemate saunade kõrval sai poorid lahti ka iglu- ja indiaanisaunas, furgoon- ja maasaunas. Kahes kohas oodati maratoonareid suitsusauna, otse Otepää keskväljakule oli aga püsti pandud kilest muttersaun.

Lisaks laval higistamisele oli nii mõnelgi pool tarvis täita ka erinevaid lisaülesandeid. Üldiselt tähendas see klassikalist karastust jääaugus, kuid Pedajamäel Andu puhkekeskuses tuli ka uisutada ning Nõunis nägi Toomase Bigbändi saun ette 25-meetrise ujumisdistantsi läbimist, seda mõistagi järvejäässe raiutud kanalis.

Kuid vähemalt paitas saunast järve lippava kodaniku kõrvu bigbändi elav muusika ning ka pehme ja tuuletu talveilm soosis saunaliste väliseid tegevusi. Kolmekümne  miinuskraadiga olnuks supelda või saunaukse taga oma järjekorda oodata ilmselt märksa ebamugavam.

Mõistagi ei saa saunamaratoni kolmeminutilisi leilisutsakaid kilukarbina täiskiilutud leiliruumides võrrelda korraliku koduse saunaõhtuga, kuid osalejate kinnitusel polegi see põhiline. Saunamaratoni nähakse ennekõike toreda seltskondliku ettevõtmisena, mille ilmekaks tõestuseks on ka maratonil nähtud kostüümid.

Nii silkasid lavale naisteks riietatud mehed, näha sai balletiseelikuis ja filmist tuntud Borati-trikoodes saunalisi. Nii mõnegi pead ehtis võimas parukas ning üks noorte meeste seltskond vuras saunast saunani suisa limusiinis.

Tänavune saunamaraton oli järjekorras juba kaheksas, kuid seejuures esimene, kus võistkondadel tuli osalemiseks lunastada 60-eurone pilet. Kokku paisati müüki 180 pääset ning korraldajate kinnitusel müüdi need üsna kiiresti ka läbi.

«Tasuliseks tegime ürituse rahva tungival nõudmisel,» märkis saunamaratoni peakorraldaja, Otepää kultuurijuht Sirje Ginter. Ta lisas, et tänu piletitulule kompenseeriti sel aastal ka saunaomanike kulud.

8. Euroopa saunamaraton Otepääl ja selle ümbruses

  • Võistlusaeg viis ja pool tundi.
  • Kokku osales 180 neljaliikmelist võistkonda.
  • Leili sai võtta 21 erinevas saunas.
  • Igas saunas tuli viibida vähemalt kolm minutit.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles