Tartus jagatakse Muuseumirotte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kultuuriministeerium / Kairi Voosalu

Eesti Rahva Muuseumis toimub täna Eesti muuseumide aastakonverents, mille raames selguvad möödunud aasta parimad muuseumid ehk Muuseumiroti auhinna laureaadid. Konverentsil tutvustavad oma projekte muuseumide aastaauhindade nominendid, kelle seast selguvad õhtusel auhinnagalal võitjad kümnes kategoorias. 

Eesti muuseumide aastaauhinnad tunnustavad parimaid muuseumispetsialiste ning väärtustavad ja toovad esile muuseumitöö eri tahke.

Kultuuriministeeriumi muuseuminõunik Mirjam Rääbise sõnul on kuhjaga põhjust meie muuseumide üle uhkust tunda ja tänane pidupäev on ainult üks viis, kuidas seda välja näidata.

«Maailm meie ümber muutub kiiresti ja tasakaalu leidmine konservatiivsuse ja atraktiivsuse vahel on muuseumidele suur väljakutse. Meie mäluasutused tulevad sellega hästi toime. Nad mängivad üha olulisemat rolli hariduselus ja ka üldiselt ühiskonnaelus olulistel teemadel kaasarääkijatena,» ütles Rääbis.

Auhindu jagatakse kümnes kategoorias: koguhoidja, konserveerimistöö, muinsuskaitsja muuseumis, muuseumihariduse edendaja, teadusauhind: trükised, teadusauhind: üritused, ajutine näitus, püsinäitus, muuseumiarendaja ja muuseumiturundaja.

Kokku esitati muuseumide aastaauhindade konkursile 83 projekti, mille seast kultuuriministeeriumi juures tegutseva muuseuminõukogu teemakomisjonid valisid välja 29 nominenti 15 muuseumist. Traditsiooniliselt oli konkurents kõige tihedam näituste, hariduse ja trükiste kategooriates.

Iga kategooria võitjale on rahaline auhind 1300 eurot, mille eest võib osaleda kas «The Best in Heritage» konverentsil Dubrovnikus, Euroopa muuseumifoorumi aastakonverentsil või õppereisil Euroopa aasta muuseumi tiitli võitnud muuseumisse.

Kõik võitjad saavad endale pisikesed Muuseumiroti kujud (skulptor Tiiu Kirsipuu). Rändauhinnana jäävad ringlema suured Muuseumirotid näituse ja püsinäituse auhinna võitjale. Lisaks antakse välja EASi turismiarenduskeskuse tunnustus «Kõige külastajasõbralikum muuseum». 

Eesti Rahva Muuseumis toimuvast konverentsist teeb otseülekande ka postimees.ee portaal. Aastaauhindade laureaadid selguvad kell 19.00 algaval auhinnagalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles