Festival UIT kutsub kodulinna avastama

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnafestival Uit vineerist plakat.
Linnafestival Uit vineerist plakat. Foto: Kalev Saar

Täna alguse saav linnafestival UIT püüab tutvustada tartlastele linna veidi teistsuguste külgede pealt, olgu selleks siis põnevad paigad või linnatuurid.

Korraldajate teatel toob linnafestival linnaruumi teiste installatsioonide kõrval seitse nuppu, kuhu vajutades sünnib kõiksugu ootamatusi. Festivali tuurid viivad huvilised pööningutele, kogukonna aedadesse, Toomemäe salapaikadesse, kirjanik Nikolai Baturini radadele, nõukogudeaegsesse emajõeäärsesse Tartusse ning Tour d'ÖÖ jalgratta ühissõidule läbi õhtuse linna.

Festivali programmist leiab teisigi linnaruumi avastama kutsuvaid sündmusi nagu filmiseansi Eedeni parklas, meelelise lavastuse Tartu skatehallis, tantsupeod ja kontserdid endises raudteelaste klubis ehk eelmises ERMi näitustemajas ning Musta koera aias.

Tänavuse festivali peaesinejaks on Peterburi kunstnikerühmitus TUNDRA, kes loob vaid 19. augusti õhtuks Maarja kirikusse võimsa valgus- ja heliinstallatsiooni «Halo».

«Sel aastal on festivali programm erakordselt tihe, Tartusse tulevad oma loomingut esitlema mitmed kodu- ja välismaised kunstnikud,» rääkis festivali peakorraldaja Marie Kliiman. Ta avaldas ühtlasi lootust, et programmist leiab iga tartlane endale sündmuse, mis pakub võimaluse oma  linna uut moodi tunnetada ja teise pilguga vaadelda.

Projekti «Nupp» idee autor on kunstnik Timo Toots, nuppe loovad linnaruumi erinevad kunstnikud nagu Evelyn Raudsepp ja Henri Hütt, Kumbluu, Martin Rästa, Kerida Mira, Timo Toots, Tõnis Jürgens, Uku Pira, Vahram Muradyan (AM). Ettevõtmise kohta saab lähemalt lugeda siit.

Lisaks näeb festivali jooksul Kaarsilla juures ning Emajõe tänaval EKA magistrantide installatsioone «Võõra(s) tunnel» ja «Minusoid on Sinusoid», mis loovad olukordi, kus kokkupuude tundmatu linlasega on vältimatu. Pea kõiki festivalisündmusi saadab helikunstnik Patrick McGinley «Kuulamispunkt».

Leedu Theatre of Senses eksperimenteerib Tartu skatehallis «Tense In Sense» lavastuses erinevate aistingute ja ümbritseva keskkonnaga, äratades vaatajates uudsete elamuste abil lihtsad kuid soojad mälestused.

Linnafestival vältab 17. - 20. augustini. Programmiga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles