Kliinikumi verekeskus ootab doonoreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonor.
Doonor. Foto: Meelis Meilbaum

Suvi on Tartu ülikooli kliinikumi verekeskusele toonud kaasa keerulisemad ajad. Vähe on 0-grupi reesus negatiivset  ja B-grupi reesus negatiivset verd. 

Talvise hooajaga võrreldes on vähem ka teiste gruppide verd. Põhjus peitub puhkustes. Doonorid on sõitnud  linnast välja, mistõttu jõuab inimesi verd loovutama vähem kui verekeskusel tarvis. Ka verekeskuse töötajad on suvel puhkustel, mistõttu pole võimalik teha piisavalt väljasõite telgiga Tartust kaugemale.

«Suvisel ajal on ikka nii, et inimesed puhkavad ja sõidavad linnast ära, me saame enam-vähem hakkama, kuid alati saaks paremini,»  ütles kliinikumi verekeskuse direktor Helve König. «Kui plaanilist tööd on arstide ja kirurgide puhkuste tõttu vähem, siis suvi toob palju erakorralisi olukordi,» selgitas König.

0-Rh negatiivset veregruppi on alati keskuses vähe, sest sobib kõikidele teistele veregruppidele ning läheb kiirabi töös kõige esimesena käiku. Praegu vajab verekeskus loovutusi veel B-Rh negatiivselt  veregrupilt. 

Verekeskus saadab annetajatele meeldetuletusi e-mailile, et doonoreid verd loovutama meelitada. «Tänu headele inimestele saame ka suvel hakkama,» sõnas König.

Kliinikumi verekeskus on suvisel ajal avatud esmaspäevast neljapäevani kell 9-17, reedel 8-15.30. Doonoriks sobib terve, puhanud, söönud ning vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Meeles tuleb ka pidada, et vereloovutuseks peab puugihammustusest olema möödunud kaks kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles