Jannseni ja Koidula ideekonkursi võidutöö nimeks on «Tärkamine» (3)

Eili Arula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linn soovib Eesti Vabariigi 100. sünniaastaks paigutada Ülejõe parki Kaarsilla lähistele mälestusmärgi Johann Voldemar Jannsenile ja Lydia Koidulale. Selle tarvis kuulutas linn välja konkursi, mille viis parimat tööd said rahalised preemiad ja võidutöö «Tärkamine» valmib 2018. aasta juuliks.

Võidutöö erines teistest seetõttu, et seal pole skulptuurid sätitud kõrvuti postamentidele, vaid need on osa linnaruumist. Veel üks eriline ja huvitav aspekt võidutöö juures on asjaolu, et Koidulat kujutatakse väikese tüdrukuna.

«Selle süü võin enda peale võtta,» vastas skulptor Mare Mikoff küsimusele, kelle idee oli Koidulat just plikatirtsuna kujutada. Siiski rõhutas skulptor, et võidu tõi nende meeskonnale väga loovad tiimiliikmed ning hea koostöö. Eriti tähtsaks pidas Mikoff võidutöö juures maastikuarhitektide rolli. «Üks kõige olulisem asi selle töö juures on haljastus ja lilled,» kinnitas ta.

Konkursi üheks tingimuseks oli, et töö makumus ei tohi ületada 100 000 eurot. Selle valmimise kulud katab Tartu linnavalitsus. «Soovime, et mälestusmärk koos uudse pargilahendusega avatakse 2018. aasta linnapäevade ajal,” sõnas žürii esimees, abilinnapea Jarno Laur.

Premeeritud tööd ja nende autorid:

I  koht - kavand märgusõnaga «Tärkamine».  Autorid: OÜ TajuRuum maastikuarhitektid Edgar Kaare, Kerli Irbo jaTerje Ong, skulptorid Bruno Kadak ja Mare Mikoff ning arhitekt Tõnu Laanemäe.

II koht - kavand märgusõnaga «Kohvik». Autorid: Kirke Kangro, Jaan Tiidemann, Johannes Madis Aasmäe ja Tomomi Hayashi.

III koht - kavand märgusõnaga «Üle jõe». Autorid: Mati Karmin ja Tiit Trummal.

IV koht - kavand «Üksteisest läbi ja mööda». Autorid: OÜ Kino/ OÜ Kuu ning Mirko Traks, Kristjan Talistu, Uku Mark Pärtel, Karin Bachmann, Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla.

V koht - kavand  «Valgus». Autorid: Riho Kuld, Ilme Kuld ja Kristofer Soop.

I-V koha kavandite autoritele määrati ka järgmised auhinnad: I koht 5000 eurot, II koht 4000 eurot, III koht 2000 eurot, IV koht 1500 eurot ja V koht 1500 eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles