Tšellist Vahur Luhtsalu räägib geeniuseks saamisest

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loengule võtab Vahur Luhtsalu kaasa tšello, et mängida Bachi muusikat.
Loengule võtab Vahur Luhtsalu kaasa tšello, et mängida Bachi muusikat. Foto: Tanel Rannala

Tšellist ja lektor Vahur Luhtsalu peab 10. mail kell 19 Elleri kooli Tubina saalis kontsert-loengu «Kuidas saada geeniuseks?». Ta püüab kuulajate ees leida vastust küsimusele, mis oli maailmakuulsate geniaalsete inimeste meisterlikkuse saladus ehk kas on mingeid kindlaid jooni ja isikuomadusi, mis iseloomustavad vaimselt ülivõimekate isiksuste elu.

Vahur Luhtsalu püüab vastata ka sellisele küsimusele: kas inimkonna helgeimate peade loomingulisus ja produktiivsus on kõigile kättesaadav ning kas tänases kiires rütmis pulseerivas globaalses infoühiskonnas, kus informatsiooni hulk iga aastaga mitmekordistub, oleme ka vaimselt üha võimekamad?

Tema kontsert-loengut ilmestavad valitud palad Johann Sebastian Bachi süitidest soolotšellole.

Pärast tšelloõpingute lõppu Liszti-nimelises muusikaakadeemias Budapestis töötas Vahur Luhtsalu orkestrandina Budapesti operetiteatris ja Eesti riiklikus sümfooniaorkestris ning õpetas Otsa muusikakoolis. Kammermuusikuna on ta olnud tegev mitmes koosseisus, nagu duo Luhtsalu-Paas, HonEst Quintette jt.

Hiljem töötas ta ametniku ja diplomaadina Euroopa keskpangas Frankfurt am Mainis, Eesti Vabariigi välisministeeriumis ja suursaatkonnas Ankaras.

Viimastel aastatel on Vahur Luhtsalu süvenenud elukvaliteedi ja inimühiskonna arenguga seotud teemadesse. Tema artikleid on ilmunud meediaväljaannetes, ta on pidanud ettekandeid ning osalenud tele- ja raadiosaadete aruteludes nii kodumaal kui ka võõrsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles