Elleri koolis kõlab noorte nüüdismuusika

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Alo Põldmäe annab Elleri koolis kompositsioonitundi.
Helilooja Alo Põldmäe annab Elleri koolis kompositsioonitundi. Foto: Margus Ansu

Kuuendat korda toimuvate Elleri nüüdismuusika päevade erilise tähelepanu all on festivali kunstilise juhi Alo Põldmäe sõnul Eesti muusika ning festivali kulminatsiooniks kujuneb üleriigiline noorte, alles õppivate heliloojate kontsert.

Tippüritus on kavas 10. märtsil, mil Elleri kooli Tubina saali koguneb üle 30 noore helilooja ja esitaja Valgast kuni Paldiskini ning loomulikult ka Elleri koolist, Tallinna muusikakeskkoolist ja Otsa koolist.

«Kokku tuleb suur noorte heliloojata paraad,» ütles Põldmäe. «Me nimetame seda lausa loomingupäevaks.»

Kohtumine ja kontsert

Päev varem on kavas kohtumine helilooja Tõnu Kõrvitsaga. «Ta on Eesti nüüdismuusikas väga oluline persoon, kes on kogumas kuulsust,» ütles festivali kunstiline juht. «Ta oli valitud mullu aasta muusikuks, ta on saanud ka alles nüüd hiljuti riikliku preemia ja ta on olnud ka Elleri muusikakooliga seotud – mõni aasta tagasi pidas siin loenguid.»

Festivali esimese kontserdi annab Elleri kooli Tubina saalis esmaspäeva õhtul pianist Tanel Joamets.

Aleksandr Skrjabini 6. sonaat ja Edvard Griegi «Lüüriliste palade» kuues vihik on pianisti sõnul sellel hooajal õpitud uued teosed, mida ta polegi Tartus veel mänginud, aga Eduard Tubina sonaat ja Skrjabini 3. sonaat on tal kavas 15. märtsil Londonis toimuval kontserdil.

Pianisti arvamus

Algavat festivali on Joametsa arvamuse kohaselt tarvis eriti seepärast, et nii nagu igal aastal tõstab see nüüdki au sisse eesti heliloojate muusika, nii klassikud (eriti Heino Elleri koolkond) kui ka nüüdsed noored kompositsiooniõppijad.

Hea on  pianisti sõnul seegi, et kontsertidele lisaks toimuvad loengud ja kohtumised heliloojatega, mis on eriti vajalik Elleri koolile, aga ka muidu linnarahvale.

Esmaspäevast neljapäevani

7. märtsil algavad Heino Elleri nimelises Tartu muusikakoolis (Lossi 15) Elleri nüüdismuusika päevad.

Esmaspäeval kell 15 peab Elleri saalis Alo Põldmäe ettekande «Jean Sibelius, Eesti ja Ludvig Juht». Samal päeval kell 19 toimub Tubina saalis Tanel Joametsa klaveriõhtu.

8. märtsil kell 11.30 peavad klassis 215 kompositsiooniõpilased ettekandeid muusikasemiootikast, Helena Tulve loomingust ja muusikakriitikast. Kell 17 algab Elleri saalis Eesti muusika kontsert Elleri kooli noortelt pianistidelt.

9. märtsil kell 18 toimub Tubina saalis kohtumine helilooja Tõnu Kõrvitsaga ja kavas on ka kontsert.

Elleri nüüdismuusika päevad lõpetab 10. märtsil kell 15 Tubina saalis üleriigiline noorte heliloojate loomingupäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles