Tartu linna eelarve uuel aastal ei kasva

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Graafik: TPM

Tartu alustab tuleval  aastal uue lasteaia ehitust ja  jätkab idaringteed, remondib hoolega tänavaid ning valmistub ERMi avamiseks.  Tõusevad palgad ja sellega seoses ka maksutulu, eelarve jääb aga esialgu pea sama suureks kui tänavu.

Eile linnavalitsuses punkti saanud ja volikogule esitatud eelarve on kümne miljoni euro võrra suurem kui see linnaeelarve, mille volikogu kinnitas läinud aasta lõpul. Selle aasta jooksul on Tartu saanud kaks plussmärgiga lisaeelarvet ning nüüd on lõppeva aasta 150 miljoni euro suurune eelarve isegi suurem kui kavandatav tuleva aasta eelarve.

Eelarve peamine tuluallikas on üksikisiku tulumaks, mida laekub eelnõu järgi 64,2 miljonit eurot. Maamaksutulu loodab linn 0,7 miljonit eurot, sihtotstarbeliste toetustena saadavaid tulusid on 47,8 miljonit eurot.

Tartu rahandusosakonna juhataja Külli Lust osutas aga, et eelarve juures on palju muutujaid. Tulumaksu laekumine kasvab eeldatavasti kuus protsenti. Ühe kasvuprotsendi annab ootuste kohaselt umbes 400 maksumaksja lisandumine, sellel aastal on neid keskmiselt 41 434, ja ülejäänud viis protsenti palgakasv, keskmine palk võiks kerkida seniselt 1045 eurolt 1091 eurole.

«Kui vaadata linnast sõltuvaid tuluallikaid, siis tulud kasvavad seitse protsenti võrreldes selle aasta esialgse eelarvega,» lausus Lust.

Ta märkis aga ka, et praegugi veel on palju küsimärke hariduskulude juures, vastused saavad tulla riigilt.

Abilinnapea Kajar Lember rõhutas, et sel aastal on suur osa eelarvearutelusid olnud kevadel, mil volikogu leppis kokku eelarvestrateegia. Sellest raamistikust on Lusti sõnul ka väga täpselt kinni peetud.

«Eelarvevaidlused ongi vaja maha pidada kevadel eelarvestrateegiat koostades, siis on volikogul aega ettepanekuid teha ja asju paika loksutada. Detsembris saab teha šõud selle üle, kas midagi läheb eelarvesse või ei,» ütles Lember.

Linnapea Urmas Klaas tõstis esile, et järgmise aasta investeeringutest 60 protsenti läheb teede ja tänavate, sealhulgas kõnni- ja kergliiklusteede ehitusse. «Tartlased hindavad head elukeskkonda ja linnavalitsusele on sellesse panustamine prioriteet,» sõnas ta.

Jätkub idaringtee ehitus. Kavas on vaksaliesise väljaku ja vaksali ümbruse kõnni- ja rattateede uuendamine. Jätkub tuleval sügisel avatava ERMi juurdepääsuga seotud Roosi tänava ja Muuseumi tee rekonstrueerimine.

Abilinnapea Tiia Teppan rõõmustas Pepleri tänava lasteaia ehituse alustamise üle. Jätkub kesklinna lastekeskuse ehitus. Haridusinvesteeringuteks on plaanitud 7,6 miljonit eurot ehk veidi üle veerandi kõigist investeeringutest.

Abilinnapea Jarno Laur tõi välja Koidula ja Jannseni paarismonumendi konkursi plaani. Töösse peaks minema aga Tartu maratoni monument.

Lust kinnitas, et otsest personalikulude kasvu ei ole ühelegi linnavalitsuse osakonnale kavandatud. Küll suurenevad tööjõukulud hariduse, kultuuri ja vaba aja valdkonnas, ka näiteks linnaasutuses Kalmistu.

Linn plaanib uusi laene võtta 3,4 miljonit eurot. Lember märkis, et see läheb europrojektide kaasrahastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles