Jüri Laurson: valitsus teeb elu viletsamaks

Jüri Laurson
, Tartu majaomanike ühingu asutajaliige
Copy
Jüri Laurson
Jüri Laurson Foto: Kristjan Teedema

Aasta-aastalt tühjeneb riigi rahakott, maksud aina tõusevad ja maksumaksjaid jääb järjest vähemaks, kuid riigiametnike arv üha kasvab.

Valitsusel on pikk plaan seada sisse automaks, magusamaks, Narva elektrijaamade töös hoidmise maks, arutatakse pensionite külmutamist ja kõrghariduse tasuliseks muutmist.

Sotsist eksminister Madis Kallas pajatas äsja, et «makse saab nõuda neilt, kel rohkem vara». Arvatakse, et kui inimesel on elamu, suvila ja auto, siis on ta vararikas. Aeg on edasi läinud, eluolu muutunud nii, et auto ei ole ammugi luksuse pärast. Need, kes suure tööga elukvaliteeti suutnud parandada ja vara soetanud, on ju ometi maksnud riigikassasse makse. Nõuda varalt rohkem makse tuletab meelde stagnaaega, kui töökaid suurtalunikke tehti kulakuteks ja maksustati kõrgete maksudega.

Palju arusaamatust on tekitanud kodualuse maa maksuvabastuse kaotamise plaan. Kas tõesti on riigil ja omavalitsustel rahanälg nii suur? Majandusteadlased on toonitanud, et Eesti majandus on küll kriisis, kuid rahanduse ja majanduse kordategemiseks ei tohi makse tõsta, pigem langetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles