Raeplatsil lõhnab juba jõulude järele

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekoja plats valmistub jõuludeks.
Raekoja plats valmistub jõuludeks. Foto: Kristjan Teedema

Ööd ja päevadki on siin praegu mustad, ilmad natuke kõledad ja jalavarjud saavad õhtuks poriseks. Aga ka  musta maaga lähenevad  jõulud vääramatu jõuga, Raekoja platsil algasid eile selleks ettevalmistused.

«Jõulud tulevad ilmast hoolimata,» kinnitas Tartu jõululinna projektijuht Aile Parmsoo eile pärastlõunal. «Tulin just Raekoja platsilt, kus oli alanud kiigemetsa aluse ehitamine. Teisipäeval jõuavad sinna ka kuused kohale.»

Ligi 440-ruutmeetrine kiigemets kerkib purskkaevust veidi allapoole. Metsa vajalikud seitsme meetri kõrgused kuused tuuakse Laeva kandist, puud annab riigimetsa majandamise keskus (RMK).

«See on meil RKMga vastastikku kasulik tehing,» märkis kiigemetsa idee autor kunstnik Tarmo Ladva. «Nemad annavad kuused ning vastutasuks korraldame kiigemetsas haridusprogramme.»

Lastele ja lapsemeelsetele

Tartu seikluspargi töötajate nõu ja jõu abil rajatavasse kiigemetsa tuleb kuuskede vahele kaheksa kiike.

«Need on nii lastele kui lapsemeelsetele täiskasvanutele,» ütles Tarmo Ladva. «Metsas elavad RMK vapiloomad rebane ja jänes, kes kiigutavad seal lapsi ning loevad neile muinasjutte.»

Kiigemetsa tehakse ka kauplemisala, kus pakutakse kuumi jooke.

Aile Parmsoo sõnul saab kiikuda päeval, õhtul pannakse kiiged kinni. «Õhtul tullakse kiigemetsa kuumi jooke jooma ning siis võib seal kiikumine ohtlik olla,» selgitas ta.

«Kui Härra Sada Kilo tahab seal õhtul kiikuda, ei ole see rahva sees just kõige parem mõte,» lisas Tarmo Ladva.

Tartu jõulukuusk tuuakse raeplatsile 24. novembril. Kiigemets peab lepingu järgi valmis olema 28. novembriks. Tartlased võivad seal kiikuda ja end seesmiselt soojendada alates 29. novembri õhtupoolikust, kui kell 16 süüdatakse tuled linna jõulupuul ja avatakse jõululinn.

Peale kiigemetsa tuleb raeplatsile jõuluks veel üht-teist, näiteks mullu väga menukad puust loomaskulptuurid ja piparkoogitelk. Tartu linn annab tänavu jõululinna rajamiseks ja toimimiseks 33 000 eurot.

Talve ei paista

Jõuluettevalmistustest hoolimata meie ilm sel nädalal talve märke ei näita, riigi ilmateenistuse andmetel võib vaid reede öösel kohati midagi valget ehk lörtsi sadada.

Ka pikaajalisi ilmaprognoose tegeva Tartu ülikooli keskkonnafüüsiku Marko Kaasiku 7. novembrist pärinev uus prognoos ei luba valgeid jõule.

Selle järgi sajab novembri kahel viimasel dekaadil normaalselt, ajuti tuleb vihma sekka ka lörtsi. Jõulukuu detsember tõotab tulla paljuaastasest keskmisest palju soojem ja sajusem. Püsivat lund võib loota vaid Kagu-Eesti kõrgustikel ja võib-olla ka Kirde-Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles