Vana piimapoe ruumidesse tuleb piimavalguvabade toitude kohvik

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu puuliistudega paika pandud alale tuleb teeninduslett. Agne Asteli selja taga asuvast uksest pääseb abiruumidesse ning ülejäänust saab söögisaal.
Praegu puuliistudega paika pandud alale tuleb teeninduslett. Agne Asteli selja taga asuvast uksest pääseb abiruumidesse ning ülejäänust saab söögisaal. Foto: Kristjan Teedema

Aasta aega tühjana seisnud Gildi 3 maja keldrikorrusele antakse peagi uus hingamine. Seal hakkab tööle kohvik Pahupidi, mis pakub gluteeni-, kaseiini- ja loomse valgu vaba sööki ning jooki.

Kohviku üks eestvedajaid on Agne Astel, kelle sõnul sündis idee oma vajadusest. «Olen ise aru saanud, kuidas toiduained võivad mõjutada enesetunnet,» rääkis Astel. Samuti on ta palju kuulnud, et kliendid ootavad lisaks tavapärastele roogadele ka midagi uuenduslikku. Asteli arvates on oluline, et sööjad teaksid, millest toit täpselt koosneb.

Kohvik pakub küll mitmesuguseid allergeenideta toite, kuid nende peamine soov on lihtsalt anda inimestele valikuvõimalus, mille käigus nad õpiksid toitumise kohta midagi uut. «Tahame näidata, et tavalise tooraine kõrval on tähelepanuta jäänud paljud huvitavad toiduained, mis võiksid meie söögilauda rikastada,» ütles Astel.

Uue kohviku menüüsse tuleb suur valik sööke. Mida aga kohvik pakkuma ei hakka, on kange alkohol. Lahjast alkoholist pakutakse orgaanilist siidrit ja gluteenivaba õlut.

Kohviku pidamise kohta otsiti kevadest saati. Praegune ruum osutus valituks, sest see asub kesklinnas, on kergesti leitav ja paraja suurusega.

Keldrikorruse said kohvikupidajad nii, nagu viimased üürnikud selle jätnud olid – tumekollased seinad ja plaaditud põrand, lisaks veel tühjalt seismisest tekkinud niiskus. «Ruumidele on pigem kahju tehtud, tahame taastada algupärast väljanägemise,» lisas Astel.

Uutel üürilistel on plaan kasutada kohviku korda seadmisel võimalikult palju kivi- ja puitmaterjali. Kust võimalik, võetakse maha krohv ja kips ning paljastatakse vana tellis- või paekivi, sisustamisel aga kasutatakse vana eestiaegset puitmööblit. Maast võetakse ära plaadid, pannakse põrandaküte ning peale isetasanduv epomass.

Algusaegadel oli samas kohas pagaritöökoda, hiljem piimakauplus ning lähiminevikus plaaniti sinna teha bürood ja kunstigaleriid. Viimaste aastate üritused läksid suuresti luhta kehva kanalisatsiooni tõttu. Astel ütles, et seekord tehakse ka torustik täiesti korda.

Praegu tuleb kohviku meeskonnal tegeleda paberimajandusega, hiljemalt järgmisel nädalal peaks algama ehitustööd. «Täpset avamisaega ei tea veel öelda, kuid see peaks jääma kolme kuu sisse,» teatas Astel.

Esialgse plaani kohaselt hakkab kohvikus tööle kümmekond inimest, kahes vahetuses. Kohvik on hakkab olema avatud kella üheteistkümnest hommikul üheksani õhtul. Hinnaklassi ei osanud Astel veel öelda, pakutava toidu tooraine on kindlasti tavalisest kallim, kuid siiski tahavad nad hinna hoida kõigile taskukohase.

Kohviku nime valikut põhjendab Astel osaliselt erilise menüüga, kuid suurem põhjus selgub avamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles