Kolmandik valesti parkijaid saab trahvi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiigi tänav tasulise parkimise ala piiri taga on autodest tulvil, liiklusmärk lubab seal äripäeviti parkida kuni kaks tundi järjest, kauem ei või ka raha eest.
Tiigi tänav tasulise parkimise ala piiri taga on autodest tulvil, liiklusmärk lubab seal äripäeviti parkida kuni kaks tundi järjest, kauem ei või ka raha eest. Foto: Margus Ansu

Tänavu pisut üle kaheksa kuuga on Tartu menetlusteenistuse ametnikud avastanud 3598 parkimiskorra rikkumist ja saatnud 1286 trahviteadet.

Ligemale pooltel kordadel on rikkumise sisu olnud parkimist keelava märgi eiramine ja selle rikkumise eest on ka kõige rohkem trahve tehtud.

«Keelumärk on hästi konkreetne,» selgitas väärteomenetleja Ülle Neeme. «Hoiatanud oleme siis, kui on hiljuti olnud muutus, oleme andnud inimestele aega harjuda. Haljasaladel ja kõnniteedel on hinnangu küsimus, teinekord on haljasalad juba nii ära sõidetud, et juhil on raske hinnata, et tegemist on haljasalaga. Siis oleme hoiatanud.»

Parkimiskorra rikkumise põhjusi on Neeme sõnul mitmeid, on hooletust, tähelepanematust, jäljendamist. Liikluses tuleb tema sõnul ikka ette, et tehakse nii nagu teised, isegi kui valesti teevad.

On ka hädavajadust. Parkimiskohtade nappus on selgelt näha kortermajade piirkonnas, aga ka kliinikumi juures. Seal on küll suur parkla, aga vajadust see ei rahulda.

Neeme ütles, et ei julge arvata, mitu protsenti rikkumistest ametnikud avastavad, ning arvas, et see on siiski vaid murdosa. «Usun, et nüüd olukord natuke paraneb. Jaanuari algusest tegeles selle teemaga üks-kaks inimest, nüüd on tööle võetud viis inimest, kes kontrollivad parkimistasu maksmist, aga ka liiklusseaduse rikkumist,» ütles Neeme.

Liiklusseaduse järgi võib parkimiskorra rikkumise eest trahvida 20 euroga, kui sellega kaasneb liikluse takistamine, siis 64 euroga. Tartus ei ole suurimat määra seni kasutatud ja  enamasti on piirdutud hoiatustega.

«Hoiatuste osakaal ongi seetõttu suur, et püüame lähtuda konkreetsest kohast ja juhtumist: kas ta on teistele häiriv, kas see oli ehk autojuhile tollel hetkel vajalik. Oleme trahvinud tõesti hoolimatut käitumist,» ütles Neeme.

Korduvad rikkujad saavad kindlasti trahvi.

Menetlusteenistuse ametnikud kontrollivad parkimiskorrast kinni pidamist linna maal ja tänavatel, eramaal ja ühistute maal mitte.

Parkimiskorra rikkumised Tartus tänavu

Keelumärgi eiramisi 1689 (sh hoiatusi 826)

Haljasalal parkimisi 165 (139)

Kõnniteedel parkimisi 324 (232)

Parkimise algusaega tähistava kella puudumisi 649 (443)

Muid rikkumisi, näiteks parkimine ristmikul või ülekäigurajale lähemal kui lubatud, parkimiskohtade kõrval 771 (672)

Allikas: Tartu linna menetlusteenistus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles