Vooremaa konverentsil räägitakse nii seakatkust kui pagulaskriisist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Jõgeva kultuurimaja ees asuv Tauno Kangro skulptuur «Hea Linna Vaim».
Pildil Jõgeva kultuurimaja ees asuv Tauno Kangro skulptuur «Hea Linna Vaim». Foto: Margus Ansu

Reedel peetakse Jõgeval Vooremaa konverentsi, kus peamiste teemadena tulevad käsitlemisele haldus- ja riigireformi-, põllumajanduse-, teedeehituse- ja tervishoiu mureküsimused aga ka Kreeka majanduspoliitika ja immigratsioonikriis Euroopas.

Teemade hulgast leiab neidki valdkondi, mis olid kavas mullu esmakordselt peetud Vooremaa konverentsil. Nii vaagitakse, kuidas on edasi arenenud geopargi projektist inspiratsiooni saanud Suur-Vooremaa idee, mille eesmärgiks on otsida ja leida Jõgevamaa ja Tartumaa ühisosa ja perspektiive edasiseks koostööks, märkis konverentsi peakorraldaja ja riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Aivar Kokk.

Ettekandega ühinenud omavalitsuste plussidest ja miinustest esineb Viljandi vallavanem Ene Saar. Sellele järgneb debatt, kus väitlevad Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev, Tartu maavanem Reno Laidre, Ene Saar, Jõgeva linnapea Aare Olgo ja Pala vallavanem Jozsef Weinrauch. Debatti modereerib Aivar Kokk.

«Haldustemaatikaga haakuvad tõmbekeskuste käekäigu, teedeehituse ja tervishoiuga seondvad probleemid,» täpsustas Kokk. Nende üle diskuteerivad Jõgevalt võrsunud maanteeameti teedevõrgu juht Kuno Männik, sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske, Tartumaa omavalitsusliidu eestvedaja, Tartu vallavanem Aivar Soop, Põltsamaa vallavanem Toivo Tõnson ja Kambja vallavanem Ivar Tedremaa. Debatti modereerib AS Põltsamaa Felix kauaaaaegne juhataja ja tänane konvrentsikorraldaja Anti Orav.

Teemablokk Suur-Vooremaa koondab endasse põllumajandus-ja maaelusektori valuküsimused. Põllumajandussaaduste tootjatele, töötlejatele ja tarbijatele põhjustab muret olukord, mille on põhjustanud sigade Aafrika katk. Piimandussektoril tuleb läbida ellujäämiskursus. Mõttevahetust sisustavad Eesti krooni kehtima hakkamisel aemetis olnud  põllumajandusminister ning tänane Tartu Agro juht Aavo Mölder, 2008. aastal alanud ülemaailmse majanduskriisi aegne põllumajandusminister ja praegune riigikogu aseesimees Helir Valdor Seeder, Eesti Tõusigade Aretusühistu nõukogu esimees Urmas Laht, Jõgevamaa veterinaarkeskuse juhataja Harles Kaup ja Jõgeva valla ettevõtte AS Perevara juhataja Alo Teder. Moderaatori rollis on ajalehe Vooremaa peatoimetaja Helve Laasik.

«Rahvusvahelist kaaulu annab Vooremaa konrentsile kogu Euroopas aktuaalse pagulusküsimuse ja Kreeka majanduspoliitilise hetkeolukorra ja tuleviku vaagimine,» lisas Kokk.

Üritusele annab lisaväärtust ka põllumajandussaaduste minimess, mille eesmärgiks tutvustada ja väärtustada põllumeest ning pakkuda kohalikku toitu. «Sest september on ju kuulutatud Eesti toidu kuuks,» lisas Kokk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles