Ajaseiklus elustab jüriöö ülestõusu mälestust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüriöö ülestõusu lahingrollimäng Jõgeva lähedal Kassinurme mägedes.
Jüriöö ülestõusu lahingrollimäng Jõgeva lähedal Kassinurme mägedes. Foto: Andres Haabu

Nädalavahetusel korraldatakse Jõgevamaal Kassinurme mägedes ajaseiklus «Jüriöö ülestõus 2015», kus huvilised mängivad läbi selle Eestimaa ajaloo pöördelise sündmuse.

MTÜ Kalevite Kange Rahvas korraldab lahingrollimängu 18. ja 19.  aprillil juba 11. korda. Rollimäng sai sealtsamast alguse 2005. aastal.

«Elava ajalooõppega on võimalik enamikku õpilasi panna ajaloo vastu huvi tundma,» leidis Tarvastu gümnaasiumi ajalooõpetaja Aive Kaldra. «See muudab ajaloo põnevamaks, kui on mistahes arvutimäng, sest toimuvat elatakse läbi reaalselt ja mänguliselt.» Ta lisas, et pärast seda, kui koolis hakati tegelema elava ajaloo ning rollimänguga, pole ajalootundides enam korra- või käitumisprobleeme. «Ainult säravad silmad ja suur õhin,» sõnas Kaldra.

Lahingrollimängust «Jüriöö ülestõus» on kujunenud  traditsioon, mis toob kokku noored kõigist Eestimaa nurkadest, sõltumata nende emakeelest ja rahvusest. Huvilisi tuleb ka lähivälismaalt. MTÜ Kalevite Kange Rahvas juhatuse liige Mati Nuut ütles, et ajaseikluse käigus lahendavad osalejad mitmesuguseid ülesandeid, mis panevad proovile nii füüsise kui nutikuse.

Seekordne «Jüriöö ülestõus» on osalejaile erakordne ka selle poolest, et nad panustavad mängu õnnestumisesse juba mitmeid kuid enne mängu algust. «Koos juhendajatega valmistatakse varustust, osaletakse treeningutes ja õpitubades, omandatakse pädevusi, mis aitavad mängus edukamad olla,» lisas ta.

Mängus peetakse läbirääkimisi, leitakse liitlasi, sõlmitakse kokkuleppeid ja tehakse nende kinnitamiseks riitusi, orienteerutakse looduses, peetakse võsa-, avamaa- ja linnuselahinguid. «Kindlasti tuleb jüriööl ka üllatusi, mis nõuavad kiiret reageerimist,» täpsustas Nuut.

Kava ja lisateavet leiab kodulehelt http://kkr.muinasmaa.ee/et/juerioo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles