Kaupluse kadumisest puhkes Piirissaarel võimutüli

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autolavka Piirissaarel.
Autolavka Piirissaarel. Foto: Vitali Trots

Piirissaarel läks nädal tagasi pood kinni ja kuigi vallavalitsus korraldas saarele käima kauplusauto, on tüli majas – päev pärast kaupluse sulgemist algatati vallavanema umbusaldamine. See on võimuvõitlus, kinnitavad mõned piirissaar­la­sed.

«Superhea autolavka oli,» ütles sel nädalal Piirissaarel puhkav sealne endine vallavanem Maria Korotkova. «Aga varsti praam enam ei käi, kuidas siis lavka saarele tuleb, mis talvel saab, kui poodi pole?»

Maria Korotkova ja Piirissaare vallavolikogu eelmise esimehe Filimon Kuznetsovi sõnul oligi kaupluse sulgemine viimane tilk, mis kohalikel kannatusekarika üle ääre ajas ning mistõttu laupäeval vallavanema Jelena Umbleja vastu umbusaldus algatati.

«Rahvas ei taha seda vallavanemat,» kinnitas Filimon Kuznetsov, kelle sõnul on viimastel valimistel võimule saanud Keskerakond tekitanud saarel palju probleeme.

«Vaja on niita, aga traktoristile öeldi, et kütuse ostmiseks pole raha,» kurjustas Fi­limon Kuznetsov. «Vallamaja juures on kaev, kust inimesed võtsid joogivett. Kaevu on vaja puhastada, aga öeldakse, et raha ei ole. Kuid suvel tehti siin kaks pidu, vald maksis diskorile kaks korda 600 eurot.»

Rahast rääkides liiguvad saarel ka jutud, et uus vallavanem kulutas 18 000 eurot kahe kalmistu aedade ehitamiseks.

«Varem oli vallal alati raha, nüüd on kõik otsas, uued juhid teevad, mis ise tahavad,» ütles Kuznetsov. «Vallavanem ja volikogu esimees ise ei ela siin, nad on täitsa võõrad, ei mõtle, kuidas vanainimesed talvel toitu saavad. Meil on vaja selliseid inimesi, kes oskavad oma tööd.»

Poodnikel lõppes jaks

Piirissaarel Saare külas elav Anna Kabõlkina ja vallavalitsuse liige Armen Aivazjan on aga teist meelt.

«Vallavanem ei pannud poodi kinni, seda tegi kaupmees,» ütles Anna Ka­bõl­kina. Armen Aivazjani sõnul rääkisid poodnikud sellest plaanist juba mullu jaanipäeval ning tegelikult käib saarel võimuvõitlus.

«Panime poe kinni, sest mu ema, kes seal müüjana töötas, haigestus,» selgitas Piirissaarel pea kuus aastat kauplust pidanud Nadežda Koževnikova. «Elame ise Tartus, kauplusega ei teeninud me abikaasaga suurt midagi, meil polnud võimalik sinna teist müüjat tööle võtta. Võim ei puutu üldse sellesse asja, meil sai jõud otsa.»

Tema sõnul on saarele autolavka tellimine õige otsus.

«Seal on rahvast ainult suvel ja ka meie tõime sellist värsket kraami nagu leiba-saia, piima, vorsti vaid korra nädalas,» ütles Nadežda Kožev­ni­kova. «Talvel elab seal nii vähe inimesi, et kuigi vald meid veidi toetas, panime kauplusele alati oma raha alla. Seal on vaja väga suurt dotatsiooni, et aasta ringi töötada.»

Kümnendat aastat Piirissaarel elav Anna Kabõlkina jäi kolmapäeval esimest korda käinud kauplusautoga väga rahule. «Valik oli väga hea ja hinnad odavamad kui meil varem kaupluses,» ütles ta. «Kaup­lusauto sõitis külast külla, vanainimesed said oma ostud kodu juures teha.»

Saarel lahvatanud tüli juurde tagasi tulles märkis Anna Kabõlkina, et laupäevasel volikogu koosolekul karjusid vaid teatud inimesed.

«Rahvas valis Leena (Jelena Umbleja – toim) vallavanemaks ja tal on siin toetajaid,» ütles Anna Kabõl­kina. «Ta on saarel poole aastaga teinud rohkem kui teised kümne aastaga. Meil pole teedel enam ühtegi auku, Saare külas on ilus rand ja tulge vaadake, kui ilusad on nüüd meie kalmistud. Varem öeldi iga asja peale, et raha pole. Nüüd vähemalt näeme, kuhu meie raha läheb.»

Isiklikud suhted

Piirissaare vallavanema Jelena Umbleja sõnul pole tema umbusaldamise taga Piirissaare rahvas, vaid paarkümmend inimest, kes on valda varem juhtinud inimeste sugulased. «Varem lahendati saarel isiklikud probleemid valla rahaga, kogu tehnika oli Filimon Kuznetsovi sugulaste käes,» märkis ta.

Valla rahakotist rääkides ütles ta, et kulutada ei tohi rohkem ega vähem, kui raha on. Kalmistute korrastamiseks läks nii palju, kui eelarves ette nähtud oli, ehk 19 400 eurot. «Vallavanem ei kulutanud seda raha oma suva järgi,» kinnitas Armen Aivazjan. «Volikogu otsustas kalmistud korda teha märtsis. Kõik tegemised on volikoguga kooskõlastatud.»

Muide, läinud sügisel vallavanemaks saanud Jelena Umb­lejal on saarel tehtust ette lugeda päris pikk nimekiri: remonditud teed, maaparandustööd, korrastatud kalmistud, prügikastid, pingid, puhastatud rand, lillepeenrad, kaupluse ümbruse koristamine, vallamaja väike remont ja sinna veevärgi seadmine.

«Tuleval nädalal tuleb saarele juba suur kauplusauto,» lisas vallavanem. «Ka seni toodi meil talvel kaupa hõljukiga, see on vallal ju olemas, ning ma ei näe ka nüüd selles asjas probleemi.»

Piirissaare seitsmeliikmeline volikogu hääletab vallavanema umbusaldamise poolt või vastu septembri lõpus. «Huvide konfliktist on puhkenud võimuvõitlus,» võttis Armen Aivazjan jutu kokku. «Piirissaare sissekirjutus on 105 inimesel, aasta ringi elab saarel ligi 35. Nende 35 inimese positsioon on, et nemad teavad, kuidas saarel tuleb elada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles