Arstid jagavad lastele hambatarkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammaste mulaaž.
Hammaste mulaaž. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti hambaarstide päevade ajal korraldatakse Tartu Tasku keskuses nii täna kui homme suu tervishoiule pühendatud päev, kuhu oodatakse lapsevanemaid koos lastega.

Lastega tegelevad arstiteaduskonna üliõpilased, kes pakuvad igale väiksele tulijale võimaluse üles joonistada oma suhkrukell.

«Kella numbrilauale tuleb märkida kõik oma päeva söögikorrad. Siis näeb hästi, kui mitu tundi söögiaegade vahele jääb,» rääkis Eesti hambaarstide liidu tervisejuht Meryli Tõeleid. 

Ta selgitas, et kuna peaaegu kõik toidud sisaldavad suhkruid, siis iga toidukorraga saavad energiat ka hammastel elavad bakterid, kelle elutegevuse jääkprodukt on piimhape. Sage söömine tähendab kestvat happerünnakut, mis lõhubki hambaid, ning hambaauk ehk kaaries pole midagi muud kui kõdunev hambakude.

«Kaariest saab vältida hambasõbralikult toitudes, mis tähendab söögikordade vahel vähemalt kolme- kuni neljatunniseid pause. Toidukordade vahel on ainuõige jook vesi,» rõhutas ta. «On äärmiselt oluline, et kõiki neid selgitusi ja põhjendusi kuuleksid lapsed koos oma ema ja isaga.»

Lastele jagatakse Taskus tervislikke meeneid ning kohal on Jänku-Juss, kes õpetab hambaid õigesti harjama ja oma suu eest hoolitsema.

Programm algab mõlemad päeval kell 12 ja kestab kella 16ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles