Kahe kooli majas algas lammutus

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline peaks Riigi Kinnisvara ASi eskiisi järgi uus Nooruse 9 õppehoone välja nägema umbes aasta pärast.
Selline peaks Riigi Kinnisvara ASi eskiisi järgi uus Nooruse 9 õppehoone välja nägema umbes aasta pärast. Foto: TPM

Nooruse 9 õppehoone on korralikku remonti oodanud aastaid ja saab seda nüüd nii et tolmab. Juba alanud lammutustöödel jääb majast alles vaid karp, mis uuesti täis ehitatakse.

2015. aasta sügisel alustavad selles majas tööd kaks gümnaasiumi: Tamme gümnaasium, mille tarbeks on arvestatud 540 õppekohta, ja täiskasvanute gümnaasium, mille 500 õpilast käivad koolis kahes vahetuses.

Viimast on pikalt edasi-tagasi solgutatud. Näiteks Nooruse hoones, kust nad vahetult enne lammutust Lõunakeskuse juurde endisesse füüsikahoonesse kolisid, jõudsid nad olla vaid kaks aastat. Nüüd on lootust, et lõpuks saadakse oma koht, kust kellegi teise pärast ära ei pea minema.

Lasketiir jääb

Õppehoone ehituse lepingute ja hangetega tegeleva Riigi Kinnisvara ASi ehituse projektijuht Lembit Kalev rääkis, et uues majas on mõlemal koolil väga selgelt oma pinnad.

Suurem osa majast on Tamme gümnaasiumi kasutuses, täiskasvanute gümnaasium saab endale kõrgema korpuse kaks viimast korrust. Ka sissepääsud on eraldi. Aatrium, raamatukogu, söökla jne on aga ühiseks kasutamiseks.

Kalevi sõnul on ülejäänud maja üsna klassikaline koolihoone, aga läbi kolme korruse ulatuv aatrium on see koht, kus on lahendus pisut huvitavam. Näiteks on seal raamatukogu.

Kui linn maja ülikoolilt ostis, tuli sellega kaasa kaitseliidu lasketiir, millele on antud luba hoone keldris tegutseda veel paarkümmend aastat.

Kuna lasketiir jääb suurest remondist pea puutumata – ümber tehakse mõned ühendused ja vahetatakse aknad –, oli neil algul plaan ka tööde ajal oma tegevust jätkata. Siiski, kõigi turvalisuse huvides otsustas kaitseliit ehitustööde ajaks teise tegutsemiskoha leida.

Töid teeb Riverside OÜ, Tallinna firma, mis Tartu kandis ehitab esimest korda. Nende tuntumate objektide hulgas on näiteks eelmisel aastal valminud Pärnumaa keskkonnahariduskeskus.

Firma ehitusdirektor Timmo Vaher rääkis, et ehitaja seisukohast oleks uut maja ehitada kindlasti mugavam kui vana täiesti ümber ehitada. Aega võtavad mõlemad tööd umbes sama palju.

Aasta aega

Aega on ehitajatel täpselt aasta. Ettevalmistavad tööd ja lammutused algasid juulis, maja tuleks üle anda järgmise aasta juuni lõpus, et saaks alustada möbleerimist ja septembrist õpilased sisse.

Lembit Kalev ütles, et Tamme gümnaasiumile just selle maja valimine on palju kriitikat saanud, kuid asukoht ülikooli linnaku lähedal on täiesti loogiline.

«Neil on ju loodusklassid ja meditsiinisuund, nüüd on tervishoiukõrgkool ja füüsikahoone kohe kõrval – see on harukordne võimalus,» arvas Kalev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles