Linn maksab eralasteaia eest võlga

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Avarmaa
Mart Avarmaa Foto: Ain Protsin/Postimees

Tartu linn maksab Tähe 98 hoone omanikule Mart Avarmaale otse 100 000 eurot, mille hoones eralastehoiu loonud OÜ Väike Karu võlgu jäi. Kaalumisel oli ka Väikese Karu eest maksuvõlgade tasumine.

Linnavalitsuse läinud nädalal langetatud otsus oli eraldada OÜ-le Väike Karu Tähe 98 tegutsevate lastehoiukohtade loomise eest toetus summas 100 000 eurot. See kantakse üle ASile Agerinvest, mis on Avarmaa firma. Toetus makstakse välja haridusosakonna eelarvest.



Eraldi on otsuse õiendis osutatud, et sellise kulutusega ei ole eelarve planeerimisel arvestatud ja see tähendab vajadust kavandada haridusosakonnale lisaeelarvest lisaraha.



Tartu abilinnapea Tiia Teppan ütles, et probleem ulatub kahe aasta taha, kui Väike Karu kavandas Tähe 98 hoonesse lasteaeda, ruumid renditi ja remonditi lasteaia vajadusi silmas pidades.


Majarahva vastuseisu tõttu ei olnud võimalik saada lasteaia avamiseks vajalikke lubasid ja lasteasutus alustas hoiuna. Seetõttu ei olnud linnal alust maksta eralasteaiakohtade loomisel ette nähtud investeeringutoetust, mis katnuks Väikese Karu tehtud kulutused.



Ettevõtja ootus


«Ei saanud teha lasteaeda, aga tingimused on nagu lasteaial. Lapsed on hoitud, ruumid on ümber ehitatud ja peetakse seda lasteaiana seal, mis sest, et paberite järgi on lastehoid,» rääkis Teppan. «Kas see on vormiliselt ja juriidiliselt hoid või aed, me ei saa ka ettevõtjat, kes on sellised kulutused meie jaoks teinud, ilma jätta sellest toetusest, kui tema teadis, et selline toetuseliik on olemas. Teised erategijad on selle saanud. Otsustuskorras linnavalitsus tegi selle rahaeraldise, nii me saame teha.»



Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave selgitas, et investeeringutoetuse summa olnuks loodud 140 koha eest pisut üle 200 000 euro, kuid selle saamise lootus oli haihtunud. Hoone omanik Avarmaa oli aga uurinud, mis saab, sest Väikesel Karul olid võlad, nii üür kui kommunaalmaksed. «Linn tuli selles olukorras vastu ja appi,» ütles Raave.



Tartu linnasekretär Jüri Mölder tõdes, et on erakordne, et linn praegusel juhul kannab raha üle mitte eralastehoidu pidavale firmale, vaid ruume rentivale ettevõtjale. Tema sõnul on selles olukorras sisuliselt tegu lasteaiakohtade loomise investeeringutoetusega, mis kaasomanike vahelise vaidluse tõttu määrati erakordsetel asjaoludel lastehoiukohtade pidajale.



«Avaramaale ei ole seni sentigi üüri makstud, aga selleks, et lastehoiukohti kasutada, peaks maksma pinna eest üüri,» sõnas Mölder.



Maksuamet jäi kõrvale


Eelnõu algse versiooni järgi läinuks Avarmaale 60 000 eurot ja 40 000 maksu- ja tolliametile maksuvõlgade katteks, eelnõule oli lisatud ka Väikese Karu asjakohane taotlus. Linnavalitsus otsustas aga teisiti.



«Linnavalitsus leidis, et meie seisukohast on õigem, kui see läheb ettevõtjale, maksu- ja tolliametiga  on maksegraafik sõlmitud ja Väike Karu likvideerib võlgu vastavalt graafikule. Las ta maksab selle võla, aga ettevõtjale ta ei ole sentigi maksnud,» ütles Mölder.



Kas linn on veendunud, et toetuse saanud Väike Karu on jätkusuutlik äriühing? «Linnavalitsusel on kahtlusi, kas tegemist on jätkusuutliku ettevõtmisega, aga küsimus on selles, et kahtlust pole, et seal käivad Tartu lapsed,» sõnas Mölder.



Väikese Karu juht Marko Silm märkis, et kuivõrd Tähe 98 on ametlikult lastehoid, on ka tegevustoetus igas kuus 7000 euro võrra väiksem, kui olnuks lasteaial.



«Sellest tulenevalt on ettevõttel tekkinud maksuvõlg, see on ajatatud ja seda me ka tasume. Praeguse seisuga on ajatatud maksuvõla summa ligikaudu 84 000 eurot,» vastas Silm.



Silm ütles, et eelmine linnapea Urmas Kruuse andis mullu oktoobris lootust, et linn teeb kaalutlusotsuse ruumide kasutusotstarbe muutmise kohta, mis avanuks tee lasteaiana tegutsemiseks, ja selle järel tegi Väike Karu lisainvesteeringuid. Otsus venis ja uus linnapea Urmas Klaas väljendas, et sellist otsus teha ei soovita. Siiski toetuse maksmine 140-le lapsele loodud hoiukoha eest oli uus kokkulepe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles