Püstijalakomöödia lavale astub Genka

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Genka
Genka Foto: Heiki Laan / Kanal 2

RAW Comedy Baltics toob 24. mail Salme kultuurikeskusesse Tallinnas stand-up-etendust andma koomiku ja Hollywoodi filmistaari Aries Spearsi. Enne teda astub lavale seni räpparina tuntud Henry Kõrvits alias Genka, teatas RAW Comedy Baltics tegevjuht Enar Essenson.

RAW Comedy Baltics on rahvusvaheline organisatsioon, millest pool koosneb samast meeskonnast, kes on loonud näiteks Privé klubi, Supernoova ja Sun Dance Music festivali, ning teise poole moodustab Orlando John Agency, mille kontorid asuvad Rootsis, Taimaal ja Lätis.

«2010. aastal alustas klubi Privé ingliskeelsete stand-up-etendustega korra kuus kolmapäeviti. Esinejate vallas tehti koostööd Comedy Estoniast tuntud Louis Zezeraniga. Ligi kaks aastat anti väljamüüdud etendusi. Samuti toodi koos esimest korda Tallinnasse Vene kultuurikeskusesse Dylan Moran, kes andis kaks väljamüüdud etendust,» meenutas Essenson.

Aastal 2013 tegi klubi Privé poolne meeskond koos uue, Rootsi partneriga uue brändi RAW Comedy Baltics.

«RAW Comedy Baltics eesmärk on tuua maailma parimate hulka kuuluvaid koomikuid ning anda etendusi kõigis kolmes Balti riigis,» selgitas Essenson. «Esimene toimus septembris 2013 ning peaesinejaks oli Stephen Lynch. Juba kuu hiljem tõime Tallinnasse, Riiga ja Vilniusesse tõelise superstaari Pablo Francisco.»

Seejärel võttis RAW Comedy Baltics väikese mõttepausi, et täpselt kaardistada, kes on need staarid, kes siinkandis on kõige rohkem oodatud. «Nüüdseks oleme juba kinnitamas järgmisi artiste nii tänavusse kui ka 2015. aastasse,» lisas ta.

Milline on hea ja milline on halb püstijalakomöödia etendus? «Stand-up on sama varieeruv stiilidelt kui klubimuusika,» vastas Essenson. «On näiteks mustkunstnikke, musta huumori esitajaid ja tumedanahaliste koolkond. Kõige lihtsamalt öeldes on hea stand-up see, mis ajab naerma, ja halb ei aja naerma. Mulle isiklikult meeldib, kui kogu esinemine on üks pikk lugu, mille sees on väikesed naljad ning lõpuks jõuab esineja suure püändini. Üks mu lemmikuid on näiteks Jim Jefferies ja tema «Last Wish for a Friend».»

Millises seisus on praegu stand-up-komöödia Eestis? «Eestis on stand-up-komöödia viimase nelja aastaga tohutult arenenud. Kui meie alustasime, tuli seletada inimestele, mis see üldse on ja mida see endast kujutab. Muretsesime isegi natuke selle pärast, et show on ainult inglise keeles,» ütles Essenson. «Täna on näha, et see kultuurisuund toimib, on juba tekkinud esimesed eestikeelsed stand-up-etenduste tegijad.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles