Golfihotell valmib kolme nädalaga

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Rootsi Jönköpingi golfikeskusse rändavaist hotellimoodulitest oli eile hommikupoolikul Tartus osa­ühingu Puitpaneel Turu tänava tehases veel pooleli.
Üks Rootsi Jönköpingi golfikeskusse rändavaist hotellimoodulitest oli eile hommikupoolikul Tartus osa­ühingu Puitpaneel Turu tänava tehases veel pooleli. Foto: Kristjan Teedema

Riigi sihtasutuse Kredex enam kui 100 000-eurone laenukäendus Rootsi Jönköpingisse moodulitest golfihotelli püstitamiseks lubab kasvaval Tartu majatootjal Puitpaneelil säilitada tööhoogu.

Viis aastat tagasi loodud osaühingu Puitpaneel juhatuse liige Janek Paabut tõdes, et üle 880 000 euro maksva golfihotelli müük võinuks nurjuda, kui Kredex poleks käendanud 150 000-eurost pangalaenu, millega firma katab moodulhotelli tootmis- ja paigalduskulud.

Puitpaneel paigaldab Skandinaavia maades korraga mitut moodulmaja, rahastades töid pangalaenuga. Kõigi laenude üheaegseks tagamiseks firma enda varast aga ei jätku.

«Kui sul pole põhjamaades pikaajalist kogemust, ettemaksu sulle keegi ei maksa,» selgitas Paabut.

Paindlikud tootjad

Viimase kolme aastaga on 22 töötajaga Puitpaneel projekteerinud, kokku pannud ja paigaldanud üle poolesaja moodulmaja. Neist lõviosa on läinud Rootsi, eelmisel aastal Rootsi ja Norra enam-vähem võrdselt.

Esimesed kaks tegutsemisaastat müüs ja paigaldas Puitpaneel teiste firmade toodetud moodulmaju.

Janek Paabuti arvates on Eesti firmade trumbid Rootsi ja Norra tootjate ees kiirus ja paindlikkus. Eestlased suudavad tarnida omanäolisemaid maju ning vähemalt paar korda kiiremini, ütles Paabut.

Kredexi ettevõtlusdivisjoni juhi Lehar Küti sõnul on Kre­dex firmade käibelaene taganud 2001. aastast. Igal aastal on saanud riigi sihtasutuse tuge umbes 500 firmat, mullu oli Kredexi käendatud ettevõtluslaenude ja -liisingute summa 105 miljonit eurot.

Käenduse saamise põhieeldus on käendust taotlevate firmaomanike puhas maine. Kindlasti ei tohi olla maksuvõlga riigi ees, kuid ka teiste võlausaldajate varasem pika ninaga jätmine kustutab lootuse käendust saada. Plusspunkte annab ärikogemus samas või mõnes teises ärivallas.

«Alustavail või väga kiirelt arenevail ettevõtteil pole tihti sellist vara, millest jätkuks suurte laenude tagatiseks,» nentis Lehar Kütt.

Küti sõnul läheb hapuks umbes viis protsenti kõigist Kredexi käendatud laenudest. Kuna ettevõtjail tuleb maksta Kredexile käenduste halduskulude katteks kaks protsenti käendatud summast, õnnestub Kredexil enamiku käenduste pealt ometi teenida.

«Mõnel aastal jääme hapuks läinud laenude tõttu miinusesse, aga kokkuvõttes oleme enam-vähem nullis, mis on ka meie eesmärk,» lisas Kütt.

Käibele veerand otsa

Tunamullu enam kui 1,3 miljoni eurose aastakäibe saavutanud OÜ Puitpaneel kasvatas läinud aastal käibe 1,6 miljoni euroni ning loodab tänavu ületada kahe miljoni euro piiri.

«See on väga reaalne, sest oleme sel aastal väljastanud arveid juba 600 000 euro eest,» ütles Puitpaneeli juhatuse liige Diana Sosnovski.

Kuna Norra müügitulemuste andmed eelmise aasta kohta alles laekuvad, ei osanud Sos­novski öelda täpset mullust kasumit, kuid tõenäoselt ületab see tema hinnangul 100 000 eurot. 2012. aastal tõi Norra turule minek Puitpaneelile 37 000-eurose kahjumi, sel aastal jääb firma Sosnovski arvates kindlasti plussi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles