Vanast kaubamajast. Kaasamise kunst

Vahur Kalmre
, Postimees / Tartu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuue aastaga ehitatud vana kaubamaja ja selle juurdeehitise lammutamist alustas Purustaja OÜ jaanuari lõpus. Kõigepealt tehti hooned seest tühjaks ning veebruari viimasel päeval hakkasid suured lammutusmasinad seinu maha võtma. Eile keskpäevaks oli vanast kaubamajast ja selle kõrvalhoonest saanud rusuväli, mis ootab sorteerimist.
Kuue aastaga ehitatud vana kaubamaja ja selle juurdeehitise lammutamist alustas Purustaja OÜ jaanuari lõpus. Kõigepealt tehti hooned seest tühjaks ning veebruari viimasel päeval hakkasid suured lammutusmasinad seinu maha võtma. Eile keskpäevaks oli vanast kaubamajast ja selle kõrvalhoonest saanud rusuväli, mis ootab sorteerimist. Foto: Kristjan Teedema

Tarbijate kooperatiivi juhid, kes teevad meile uue vana kaubamaja, alustasid targalt. Möödunud aasta kevadel pandi arhitektuurivõistluse tööd välja kaubamaja vaateakendele ning kõik, kes soovisid, said hääletuskasti juures või kohaliku lehe veebikeskkonnas oma lemmiku valida. Nii andsid linlased oma hinnangu tulevase keskuse võimalikule väljanägemisele.

Loomulikult hindas projekte ka žürii ja – loomulikult! – ei läinud selle arvamus päris kokku rahva omaga. Kuid ikkagi, hääletajatelt teise koha saanud töö sai ka žüriilt teise preemia, aga selle vahega, et esimest preemiat žürii välja ei andnudki.

Nii või teisiti, linlased said otsustajaid natuke mõjutada, sest nüüd teavad otsustajad, missuguste arhitektuurilahenduste poole kaldub linlaste soov. Otsustajad said jälle linlastele näidata, et nende arvamust küsitakse ja ehk isegi natuke ka arvestatakse. Ikkagi suur ehitus keset linna. Nii oli siis. Pärast seda on olnud vaikus.

Edasi loe blogist  vahurkal.blogspot.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles