Raadil tuli maa seest välja suur pomm

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadilt leitud üle 100 kg kaalunud reaktiivmiin hävitati Kukemetsa karjääris. Pildil toovad Lõuna-Eesti pommigrupi spetsialistid mürsu leiukohalt ära.
Raadilt leitud üle 100 kg kaalunud reaktiivmiin hävitati Kukemetsa karjääris. Pildil toovad Lõuna-Eesti pommigrupi spetsialistid mürsu leiukohalt ära. Foto: Lõuna päästekeskus

Esmaspäeval said päästjad teate, et Raadi vanal lennuväljal kaevetöid teinud ekskavaator tabas kopaga lõhkekeha meenutavat eset. Kohale sõitnud demineerijad tõdesid, et tegemist on võimsa Teise maailmasõja aegse reaktiivmiiniga.

Teade arvatavast lõhkekeha leiust saabus 25. novembril kella poole kuue paiku õhtul. Kohale sõitnud Lõuna-Eesti pommigrupi demineerijad palusid appi ka päästjaid, kes valgustaksid prožektoritega leiukohta. Uurimisel selgus, et umbes 30 cm läbimõõduga ja üle 100 kg kaaluvat mürsku ei hakata pimeduses transportima, vaid seda tehakse järgmisel päeval.

Ala piirati ning eile hommikul otsustati lõhkekeha hävitamiseks linnast kaugemale transportida. Tegemist oli Saksa päritolu reaktiivmürsuga, mis oli välja tulistatud, kuid see polnud lõhkenud. Mürsk sisaldas 45 kilogrammi lõhkeainet, mistõttu võeti tarvitusele tõhusad ettevaatusabinõud, rääkis demineerimistööde juht Rauno Saareleht.

Ohutuse tagamiseks paluti eskordiks appi kaks politseiekipaaži, kes turvasid veost Jõhvi-Tartu maanteel ja hiljem Kukemetsa karjääri ümbrust, kus demineerijad miini lõhkasid. Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiik rääkis, et pommi õhkimiseks kaevati see maa sisse. Inimesed juhatati karjäärist välja puude taha. Plahvatuse tugevat lööklainet oli aga tunda ka mitmesaja meetri kaugusele.

Saareleht täpsustas, et taolisi lõhkekehi võidi kasutada aastatel 1943-1945. Mürsk heideti spetsiaalse rakise abil õhku ning see lendas oma kütuse jõul veidi üle nelja kilomeetri kaugusele. Plahvatusraadius maapinnal kärgatades ulatub 1000 meetrini. Maa sees õhku lennates tekitas ta suure kraatri.

Mürsk tuli välja umbes 150 meetri kaugusel lennuväljale rajatud liberaja tagumisest väravast. Varem oli lõhkekeha lähedusse ladustatud prügi. Juunikuus aset leidnud suur prügipõleng lõõmas leiukohast vaevu 200 meetri kaugusel. Päästjate rõõmuks on prügi lennuvälja sellest piirkonnast nüüd ära viidud.

Reaktiivmürske on tänavu leitud ka Võrumaalt. Tegemist on päris suure ja ohtliku lõhkehaga, millest veel võimsamad leiud on olnud juba lennukipommid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles