Tartus ajast aega ühe koha peal püsinud ärisid jääb aina vähemaks

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Tartu linna ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blumenau on tartlane alates 1971. aastast. Üks väikepood, mille klient ta ise juba aastakümneid olnud on, asub otse ta töökabineti akende vastas. See on Küüni tänava suka-sokipood.

«Ma tahan loota, et need vähesedki südalinna poed jäävad Tartusse ikka alles,» ütleb Blumenau puhtnaiselikult.



Väiksel poel on tema sõnul palju eeliseid: hea teenindus, kundede tundmine, nendega ka muus elus suhtlemine ja juba kaugelt teretamine.


«Inimesel peab niisugusesse poodi sisse astudes olema tunne, et teda mõistetakse ja ta vajadusi tuntakse,» märgib ta.



Uuringud räägivad, et väikepoode hoiavad 75 protsendi ulatuses ülal püsikliendid. See eeldab kaupluses püsikaadri olemasolu. Välismaal on palju perepoode. Pererahvas ise elab teisel korrusel, pood on esimesel. Ja niisugust äri peetakse põlvest põlve.



«Meie kauplused on enamasti ostetud tööjõule üles ehitatud. Oliveri pood on Tartus aga küll selline pood, kus ema ja tütar koos töötavad,» ütleb Blumenau.


Tartu südalinna ärielu väljasuremises on oma osa parkimiskorraldusel. «Midagi tuleb veel selles suhtes ette võtta,» on Malle Blumenau veendunud.



Väikestel poodidel soovitab ta aga rõhuda erilisuse peale, pakkuda niisugust kaupa, mida suurtest keskustest ei leia.


«Ohkamisega üksi ei saa midagi, tuleb leida häid nippe,» ütleb ta.


Ise naudib Blumenau Küüni tänava suka-sokipoes head Läti kaupa, mida mujalt on raske üles leida.



Tartu linna ettevõtlusosakonna kaubanduse peaspetsialist Meeri Tensing lisab, et pikkade traditsioonidega kauplus saavutab eelise juba oma asukohast tingitud tuntusega ning selle eelisega tuleb aina edasi töötada. Neis poodides on ka vanal kundel ikka midagi vaadata ja valida.



Kuidas aga näiteks Raekoja platsi kullapood ja lõhnapood kõik oma keerulised ajad üle on elanud, selle peale ütleb Malle Blumenau: «Peate minema neilt küsima. See on huvitav teema teil!»



Kas Teate


Tartu püsipoode

• Eva ja Juveeli kauplus Raekoja platsil


• Küüni tänava suka-sokipood


• Toome toidupood Jakobi mäel


• Tartu toidupood Riia mäel


• Antikvariaat Riia tänaval


• Kangapood Riia tänaval

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles