Etendus käib aluspükstest kujunduse ees

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Kiwa laotab Tartu Uues Teatris laiali naiste aluspükse, millest valmib lavastuse kujundus.
Kunstnik Kiwa laotab Tartu Uues Teatris laiali naiste aluspükse, millest valmib lavastuse kujundus. Foto: Kristjan Teedema

Kui kunstnik Kiwa oleks pidanud üksi kõik kogutud aluspüksid paika sättima, tulnuks tal tund varem sellega pihta hakata. Naiste alumist kehaosa katvat pesu oli kogunenud mitut mõõtu ja eri värvides, lihtsat ja pitsilist-satsilist. Et kunstnikule tuli appi kogu Tartu Üliõpilasteatri näitetrupp, siis kulus vaid veidi üle poole tunni.

Kiwa ütles, et ta ei ole kokku lugenud, aga arvatavasti on kujudduses umbes 2000 püksipaari. Nii nagu oli ka plaanis. Nende laialilaotamisest alustele valmis Pavel Prjažko näidendi «Elad muudkui ja ei pane tähelegi, kuidas teise ilma satud» (venekeelne pealkiri on otsetõlkes «Aluspüksid») lavakujundus.

Lavastuse tutvustuses on kirjas, et aegruumis on toimunud nihe, katkestus. N. linna elanikke on haaranud seletamatu ärevus. Nad on justkui mingisse vaakumisse sattunud ja nii nad mitte ei ela, vaid üritavad ära elada sel moel, et püüavad tühimikku millegagi täita.

Samas üritavad nad pingsalt aru saada, miks elu neis ja nende ümber muutub üha skisoidsemaks ning mis või kes on haaranud linnas võimu. Miski pole enam endine, miski pole enam nii nagu näib.

Linna üks elanikke Niina kogub aluspükse. Isegi tulnukad on sunnitud sekkuma. Kas Niina viimane meeleheitlik katse päästa maailma õnnestub?

Pavel Prjažko näidendi on tõlkinud Aare Pilv, lavastaja on Kalev Kudu, üks esietendus on täna kell 18 ja teine reedel samal ajal Tartu Uues Teatris (Lai 37). Peaosas on näitlejatudeng Katrin Kalma Viljandi kultuuriakadeemiast.

Tartu Üliõpilasteater esietendab täna ka teise lavastuse. Jüri Ehlvesti novelli «Rääkiv Inimene» lavastab Enor Niinemägi, esimesed etendused on täna ja reedel kell 20 Tartu Uue Teatri kõrval Genialistide klubis (Lai 37 taga).

Neid kaht uuslavastust liidab esietendusfestival, millest suurem osa tegevusest käib täna, homme ja laupäeval Genialistide klubis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles