Tartu volinikud tõrjuvad vana koolimaja ostu

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reporter Vilja Kohler (mitte mõni mees, nagu oma teisipäevases ar­vamusloos kirjutas linnavolinik Olev Raju) näitas uudispildil, kui suur on pragu Nooruse 9 maja paneelide vahel.
Reporter Vilja Kohler (mitte mõni mees, nagu oma teisipäevases ar­vamusloos kirjutas linnavolinik Olev Raju) näitas uudispildil, kui suur on pragu Nooruse 9 maja paneelide vahel. Foto: Sille Annuk

Linnavolinikud esitasid rohkelt tuleva aasta eelarve parandusettepanekuid, milles kordub mõte jätta ostmata Nooruse 9 koolimaja. See jätaks raha Anne noortekeskuse rajamiseks ja palgatõusudeks.

Tamme gümnaasiumile ja täiskasvanute gümnaasiumile kavandatud Nooruse 9 koolimaja Tartu Ülikoolilt ära ostmiseks, remondiprojekti koostamiseks ja remontimiseks kokku on linnaeelarve eelnõus ette nähtud 1,538 miljonit eurot.

Võimuliitu kuuluva IRLi fraktsiooni liige Elmut Paavel on seda meelt, et soetada kavatsetav hoone ei võimalda luua ajakohast õpikeskkonda kahele nii erinevale koolile. Selle hoone ostmise asemel võiks nüüdisaegse gümnaasiumimaja ehituseks taotleda toetust kahe-kolme aasta jooksul avanevatest Euroopa Liidu fondidest.

Teiseks soovitab Paavel suurendada lasteasutuste personalikulusid 89 000 euro võrra linnaametnike palgafondi vähendamise arvel. Ettepaneku järgi võiks lasteasutustes olla viieprotsendine palgatõus aprilli asemel juba aasta algusest, ametnike palga taastamine lükataks aprillist edasi juulisse.

Raha noortekeskusele

Koalitsiooni ridadest ühines Nooruse koolimaja soetamise eelarve kärpimisega – 910 000 euro võrra – reformierakondlane Jüri Sasi, kelle meelest võiks nii vabaneva raha suunata Anne noortekeskuse ehitamiseks.

Nooruse koolimaja ostmata jätmise paneb ette ka keskerakondlane Silver Kuusik, tema hinnangul võimaldaks see lasteaednike palka tõsta aasta algusest kaheksa protsenti. Peale selle saaks teedeehitusse, täpsemalt Kreutzwaldi-Tuglase ristmiku uuendamiseks, suunata lisaks 300 000 eurot ning veel 858 000 eurot jääks halvas ja ebamäärases olukorras sildade remontimiseks, kuid see võimaldaks ka alustada Anne noortekeskuse ehitamist.

Keskerakondlane Artjom Suvorov remondiks Nooruse koolimaja arvelt staadione. Ka paneb ta ette toetuse maksmise alustamist või suurendamist mõnele spordivõistkonnale.

Lisaraha võiks tema hinnangul leida ka bussijäneste hoogsamast püüdmisest, aga vähendada võiks ka toetust lennutranspordile, sest see ei toimi ja pole ka lootust kiireks muutuseks.

Keskerakondlane Olev Raju suunaks Nooruse koolimaja arvelt 400 000 eurot lasteaedade remondiks ja 180 000 eurot selleks, et lasteaiatöötajate palka saaks tõsta aasta algusest. 96 934 eurot soovitab ta suunata lasteaiaõpetajate koolituskuludeks. 20 000 eurot aga selleks, et kindlustada koalitsioonilepingus lubatud kahe tasuta bussiliini avamine.

Raju pidas võimalikuks ka eraldada Anne noortekeskusele puuduvad 300 000 eurot ja soovitas korraldada uue ehitushanke lootuses hinda odavamaks saada.

Keskerakondlastest pani veel Vladimir Šokman ette Nooruse koolimaja arvelt teha muud vajalikku, muu hulgas alustada munitsipaalelamu ehitamist Tüve tänaval, nende peale võiks kuluda kokku 600 000 eurot. 340 000 eurot elamu jaoks võiks leida, kui jätta ostmata munitsipaalkorterid.

Sotsiaaldemokraatide seisukoht oli, et Nooruse koolimajale mõeldud raha tuleks suunata Anne noortekeskuse ehitamiseks ja haridusasutuste erakorralisteks remonditöödeks.

Koolitoidu hüvitamine

Peale selle panevad sotsid ette suurendada üksikisiku tulumaksu laekumise plaani 610 525 euro võrra, mis kindlustaks lasteaednike palgatõusu 1. jaanuarist ja võimaldaks jätta veel 126 000 eurot koolitoidu maksumuse suuremaks linnapoolseks hüvitamiseks.

Linnavalitsus arutas laekunud parandusettepanekuid teisipäeval ja otsustas neid mitte toetada.

Erandina leidsid osalist toetust vaid ettepanekud lasteaednike palgatõusu ja ametnike palgatõusu edasilükkamise kohta. Linnavalitsus oli juba enne volikogu eelmist istungit volinike ja linnakodanike survel ise jõudnud otsusele tõsta lasteaednike palka 1. aprillist ja lükata selle ajani edasi ametnike masu ajal kärbitud palga taastamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles