Filmikunst ennetab liikluspatte

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader 
filmist, kus korstnapühkija (Hannes Kaljujärv) märkab purjuspäi autorooli istunud noorukit ning teatab sellest liiklusliini numbrile.
Kaader filmist, kus korstnapühkija (Hannes Kaljujärv) märkab purjuspäi autorooli istunud noorukit ning teatab sellest liiklusliini numbrile. Foto: Repro

Äsja internetti Youtube’i portaali üles laaditud lühifilmid näitavad, kuidas igapäevaelus ette tulla võivaid liiklusohtlikke olukordi lahendada Lõuna-Eestis töötava liiklusliini numbri 14 900 abil.

Videoklippides astuvad üles Vanemuise näitlejad Ragne Peka­­rev ja Hannes Kaljujärv, kes kehastavad vastavalt veetlevat jalakäijat ja korstnapühkijat. Viis lühifilmi moodustavad tervikliku loo, kust ei puudu ka armastus.

Kõigis neis on aga etendatud mõni ohuolukord, olgu probleemiks siis liiga usin gaasipedaali tallamine, fooritule eiramine või purjuspäi rooli kippuvad noored.

Vabatahtlik töö

Nii näitlejad, kaameramees, režissöör kui helitehnik töötasid vabatahtlikult ning filmid valmisid nulleelarvega.

Videoklipid vändati Tartu eri paikades aprillikuus ning Lõuna prefektuur lootis need valmis saada mai lõpuks. Kuid nagu vabatahtliku tööga ikka, selgub lõpuks, et mõned asjad käivad põlve otsas tehes üle jõu, selgitas prefektuuri korrakaitsebüroo peaspetsialist Remo Perli.

Vahepealsesse aega jäid kõnelused autorite ühinguga, et saada filmide taustaks muusikat. Et tasuta võimalusi ühing välja ei pakkunud, pöördusid eestvedajad ansambli Super­­nova solisti Rainer Michelsoni poole, kes lubas lahkesti oma muusikat kasutada.

Suve lõpus saavutati kokkulepe Tair Timmiga, kes Kanal 2 reporteri Jürgen Puistaja üles võetud materjali filmideks monteeris.

Perli kinnitusel tegid kõik osalised oma tööd rõõmuga, sest mõistsid, miks seda on tarvis. «See ongi minu panus. Kõiki asju ei saa rahas mõõta,» ütles Hannes Kaljujärv pärast võtete lõppu.

Üle 14 000 kõne

Alates Lõuna prefektuuri liiklusliini käivitamisest 2007. aastal oli sellele eilseks helistatud 14 415 korda.

Liini põhimõte seisneb selles, et ohtlikku liiklusrikkumist nähes helistab hooliv kodanik numbril 14 900, mille järel võtab politsei korrarikkujaga ühendust ning selgitab talle probleemi olemust.

Liiklusliinile ootab politsei teavet eelkõige fooritulede eiramise ja jalakäijate ohustamise kohta kõnniteedel.

Samuti saavad kõik inimesed liiklust rahustada, kui teatavad suunatuledeta pööramistest ja reavahetusest, turvavööta sõitjatest, hoovivärava kinniparkimisest, ohtlikest möödasõitudest ning muust, mis on liikluses valesti.

Liiklusliin Youtube`is

• Lõuna prefektuuri eestvõttel valmis viis klippi, mis propageerivad politsei liiklusliini numbri 14 900 kasutamist. Esimest osa saab näha siit.

• Peaosades Ragne Pekarev ja Hannes Kaljujärv.

• Režissöör Urmas Reisberg, kostüümikunstnik Silver Vahtre, stsenarist Mart Kivastik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles