Kuidas liigub toit ehk ilast kakani

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šotlasest kunstnik ja teaduse populariseerija Andy McGeoch näitab veenvalt ja kaasakiskuvalt, kuidas töötab inimese magu.
Šotlasest kunstnik ja teaduse populariseerija Andy McGeoch näitab veenvalt ja kaasakiskuvalt, kuidas töötab inimese magu. Foto: Margus Ansu

Teadlaste Öö ajal Tartus peetud teadusteatrite festivali üks tähtedest oli šotlane Andy McGeoch, kes pani publiku aru saama, mis juhtub toiduga inimese organismis ehk – kui lugejad pahaks ei pane – «Ilast kakani».

Glasgow’ teaduskeskuse töötaja Andy McGeoch rääkis toidu liikumisest otse ja ausalt, esitades auditooriumile esmapilgul ootamatuid küsimusi. Me ei mõtle ju iga päev sellele, mis on need kolm asja, milleta me elada ei suuda, ega sellelegi, millises kõhu piirkonnas täpsemalt asub magu, millega puutub toit kokku esimesena ning mis ülesanne on diafragmal.

Ka ei pidanud šotlane paljuks publikult küsida, kas sõnal saliva (sülg – ingl) on eesti keeles ikka sama palju sünonüüme kui neil Šotimaal. «Muidugi – sülg, ila, tatt!» kõlas entusiastlikke vastuseid igast nurgast.

Seejärel näitas Andy Mc-Geoch plastist võrksuka abil, kuidas liigub toit söögitorus.

Siis võttis ta laualt inimese mao suuruse kilekoti ning asus sinna tõstma hommikupudruhelbeid, piima, mahla. Ühtlasi lisas ta lõunasöögi ehk supikonservi sisu, kartulipudru, kastme ja ketšupi.

Lõpuks valas peale kõva sorinaga maohapet ning palus siis publiku seas istujailgi magu masseerida ja toitu seedida.

Korraks peatus ta loengus ka oksendamise episoodil, seejärel demonstreeris iseenda kõhukotti peidetud nööriga, et inimese peensool on viis meetrit pikk ja jämesool umbes meeter. Ning lõpuks jõudis ta loomulikult kakani, sest seegi käib toidu teekonna juurde.

Pärast esinemist märkis Andy McGeoch, et inimesed õpivad kõige paremini siis, kui nad ei aimagi, et neid parasjagu õpetatakse.

Ta lisas, et Glasgow’ teaduskeskus Šotimaal on põhimõtetelt üsna sarnane Ahhaa keskusega Tartus, kuigi palju suurem, ning nende moto on «Mängi iga päev ja õpi terve elu!».

Ta ütles ka, et on valinud oma šõu teemaks seedekulglas toimuva just sellepärast, et vähemalt neil Šotimaal teavad inimesed toitumisest, sealhulgas tervislikust toitumisest üsna vähe.

Andy McGeoch on erialalt kunstnik, ta maalib ning teda huvitavad kõik seosed, mida on võimalik leida kunsti, teaduse ja tehnoloogia vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles