Skandaal viis ametist Tartu kutsehariduskeskuse juhi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kutsehariduskeskuse endine direktor Andrus Kompus.
Tartu kutsehariduskeskuse endine direktor Andrus Kompus. Foto: Margus Ansu

Tartu linnavalitsuse haridusosakond vabastas eile ametist Tartu kutsehariduskeskuse direktori Andrus Kompuse seoses kahtlusega, et ta käis kooli rahade eest suusareisil.

Haridusosakonna juhi Riho Raave sõnul avastas linna sisekontroll, et Kompus on käinud 2011. ja 2012. aasta talvel neljal korral välisvisiidil, mille käigus tehtud kulud ei olnud seotud tööga.

Raave sõnul toimusid kahtlusi tekitanud lähetused sellel ja eelmisel talvel. «Fikseeritud on neli reisi, aga neid kõiki ei saa käsitleda ka puhtalt puhkusereisidena. Tegemist oli kombineeritud lähetustega, mis sarnaneb märsikuise maanteeameti juhtumiga,» sõnas Raave.

Lisaks Kompusele on kahtlaste reisidega seotud ka teisi Tartu kutsehariduskeskuse töötajaid. Kas ka neid ähvardab töökohast ilmajäämine, ei osanud Raave veel öelda. «Küsimus on selles, et nende olukorda tuleb hinnata mitte enam linna, vaid kooli enda tasandil, aga kindlasti ma koolijuhi kohusetäitjaga sel teemal räägin,» lausus Raave, kellel tuli Kompuse juhtum halva üllatusena.

«Eks meie töö baseerubki usaldusel ja me ei suuda kunagi kontrollida kõiki koole oma sisemiste probleemidega. Aga kui usaldus katkeb, siis ei ole teist teed,» lausus Raave ja iseloomustas Kompust kui siiani väga edukat koolijuhti. «Paraku on nii, et üks tõrvatilk meepotis rikub kogu mee.»

Hiljem teatas Tartu linnavalitsus ametliku pressiteate vahendusel, et olulised rikkumised kooli juhtimisel avastati sisekontrolliteenistuse auditi käigus. Kooli direktori vastu tekkis umbusaldus eelkõige seoses töölähetuste sidumisega erahuvidega ja ebaõigete andmete esitamisega lähetusaruannetes.

Kontrolli käigus ilmnes, et näiteks 2011. aastal kutsehariduskeskuse juhtkonna korraldatud üheksa päeva väldanud tööreis Austriasse, milles osales ka direktor, osutus lähetuses viibinutele puhkusereisiks.

Lisaks olid linnavalitsuse hinnangul olulisemateks rikkumisteks ka korruptsioonivastases seaduses sätestatud toimingupiirangute rikkumised ja puudujäägid riigihangete korraldamises.

Auditi materjalid edastatakse õiguskaitseorganitele hinnangu andmiseks.

Eile toimus ka Tartu kutsehariduskeskuse nõukogu koosolek, kus linnavalitsuse esindajad informeerisid nõukogu liikmeid puudustest kooli juhtimisel.

Kuni uue direktori valimiseni avaliku konkursi korras täidab kutsehariduskeskuse direktori kohuseid direktori asetäitja õppealal Liivi Raudsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles