Päevatoimetaja:
Richard Särk

Tark Tartu Teadlased panevad bakterid ravimijääke hävitama

Copy
Tartu ülikooli keemiainstituudi teaduri Ivar Zekkeri käes on pudel, mis sisaldab reovees leiduvat 30 ravimi jääki. Neist tuleb vabaneda, sest on ohtlikud loodusele ja inimesele.
Tartu ülikooli keemiainstituudi teaduri Ivar Zekkeri käes on pudel, mis sisaldab reovees leiduvat 30 ravimi jääki. Neist tuleb vabaneda, sest on ohtlikud loodusele ja inimesele. Foto: Signe Oidekivi

Heaoluühiskonnas mängivad ravimid inimeste elus üha olulisemat rolli, mistõttu on reovees varasemast rohkem ravimite jääke. Seda lausa nii suurel hulgal, et Euroopa Liit on teinud vastava ettekirjutuse, mis kohustab kõigil liikmesriikidel ravimeid ja teisi ohtlikke aineid 2035. aastaks praegusest tõhusamal viisil käidelda.

Tavaliselt kasutatakse selleks erinevaid keemilisi meetodeid, kuid Tartu ülikooli keemiainstituudi teadur doktor Ivar Zekker on ravimijääkide lagundamiseks appi võtnud hoopis bakterid.

«Aasta 2035 ei olegi enam nii kaugel,» ütles Ivar Zekker, kes arendab ühes kolleegidega liikuvate kandjatega biopuhastussüsteemi. «Vaid paari aasta pärast peavad need tehnoloogiad olema päriselt rakendatavad.»

Tagasi üles