Tartu volikogu mõistis hukka Vene agressiooni Ukraina vastu

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Tartu linnavolikogu tegi eile avaldus seoses Venemaa sõjalise agressiooniga Ukrainas.
Tartu linnavolikogu tegi eile avaldus seoses Venemaa sõjalise agressiooniga Ukrainas. Foto: Kristjan Teedema

Tartu volikogu mõistis täna peetud erakorralisel istungil suures üksmeeles vastu võetud avaldusega otustavalt hukka Vene Föderatsiooni sõjalise agressiooni Ukraina vastu. 

Järgneb volikogu avaldus.

«24. veebruaril, mil Eesti Vabariigi inimesed tähistasid uhkusega oma vaba riigi 104. sünnipäeva, ründas Vene Föderatsiooni sõjavägi Ukraina Vabariiki sooviga tallata jalge alla ukrainlaste õigus oma sõltumatule riigile. Rünnaku õigustuseks on Kremlist kõlanud vägivallaretoorika, milles vaidlustatakse sõltumatute riikide õigust olemas olla ja mis on solvav igale vabadust ihkavale rahvale. Ka meie, tartlased, kes me armastame rahu ja iseseisvust ning oleme uhked oma Eesti riigi üle, tunneme, et vägivald Ukraina vastu puudutab meid otseselt.

Austades demokraatiat ja riikide suveräänsust peame seisma sel raskel ajal Ukraina ja tema rahva kõrval. Peame väga lugu Ukraina kultuurist ja sõprusest meie rahvaste vahel. Me süda valutab süütute inimeste kannatuste pärast, mida tekitab Vene vägede laiaulatuslik sissetung Ukrainasse. Lootsime, et sõjad Euroopas on kauge minevik, kuid nüüd näeme siiski, et autokraatlikud võimurid ei tegutse mitte oma rahvaste, vaid ainult oma kitsastest imperialistlikest huvidest lähtudes.

Mõistame hukka Venemaa ladviku inimvaenuliku ja rahvusvahelist õigust jalge alla tallava tegevuse. Kutsume rahvusvahelist üldsust üles astuma üheskoos vastu Vene agressioonile, toetades Ukraina rahvast selles ebavõrdses võitluses. Me ei tunnusta kunagi Vene Föderatsiooni okupatsiooni Ukrainas.

Nõuame Vene vägede viivitamatut lahkumist Ukraina Vabariigi territooriumilt, nagu nõudis seda ka üle-eelmine Tartu linnavolikogu koosseis oma 2014. aasta 16. oktoobri avalduses, milles rõhutati tingimusteta toetust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele. Ühtlasi nõuame sõja algatajate ja teiste sõjakurjategijate vastutusele võtmist.

Tartus elavad, töötavad ja õppivad Ukraina kodanikud võivad olla kindlad Tartu linna toele.»

Avalduse poolt hääletas 47 Tartu volikogu liiget. Istungil ei osalenud kaks volikogu liiget – Priit Jagomägi ja Artjom Suvorov. 

Tartu linnavolikogu tegi avaldus seoses Venemaa sõjalise agressiooniga Ukrainas.
Tartu linnavolikogu tegi avaldus seoses Venemaa sõjalise agressiooniga Ukrainas. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles