Kiirreageerijad, teenistuskoerad ja paljud korravalvurid hakkavad täna tšillima

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Laupäeval saab Tartu raeplatsil oma silmaga näha ka ehtsat soomusautot.
Laupäeval saab Tartu raeplatsil oma silmaga näha ka ehtsat soomusautot. Foto: Lõuna prefektuur

Politsei korraldab laupäeva õhtul Tartu Raekoja platsil kogupere teemapäeva «Politseireid: kõik tšillivad», kus saab muu hulgas tutvuda korrakaitsjate masinapargigiga, proovida käeraudu, teha kiiruskaameraga sõbrapilti ning näha politseikoerte ja kiirreageerijate töövõtteid. 

Õhtul kell viis algava kogukonnapäeva programm on pikk ja põhjalik, uudistamist jätkub õhtul kella üheteistkümneni. Oma panuse annavad selleks paljud: piirivalvurid, kiirreageerijad, veebipolitseinikud ja ka Lõvi Leo. Seda selleks, et tutvustada politseitööd ning tulla kogukonnale lähemale, selgitas politsei pressiesindaja Ragne Keisk. 

Eesmärke asuvad korrakaitsjad täitma mitmekülgselt, sest tšillimiskoridoris jagub tegevust igale vanusele kogu õhtu vältel, nagu on märgitud politseireidi Facebooki postituses.

Muist tegevusi käib raeplatsil, kus rivistatakse üles politsei ja piirivalve masinapark. Neid sõidukeid võib igaüks katsetada, näiteks kuidas on keerata politseiauto rooli või lasta sireeni. Ka saab tutvust teha politseibussi kongiga ja istuda korrakaitsjate mootorratta selga.

Politseireidil tutvustavad oma tööd ka kiirreageerijad. «Kolleegid Põhja prefektuurist sõidutavad selleks puhuks kohale ehtsa kiirete ja vihaste soomusauto,» lubab politsei oma programmis. Samas nii-öelda eelhoiatuses lisati sedagi, et huvilistel on võimalus end proovile panna kiirreageerijate füüsilistes katsetes.

Veel saab tutvuda ametiga, millele tööturul pakkumisi pole. Teisisõnu tulevad raeplatsile jälgi ajama ning oma teravat nina ja hambaid näitama politsei teenistuskoerad. Samuti panevad neljajalgsed proovile oma kiired käpad, sest neil tuleb teha üks demoesitus. 

Ka kiirreageerijad ja teenistuskoerad tulevad tšillima. Tõsi, neil tuleb siiski ka oma oskusi külalistele tutvustada.
Ka kiirreageerijad ja teenistuskoerad tulevad tšillima. Tõsi, neil tuleb siiski ka oma oskusi külalistele tutvustada. Foto: Lõuna prefektuur

Kui nii mõnigi eelnimetatud programmi osa on pigem hoogne, leidub ka rahulikumaid võimalusi. Näiteks saavad pere pisimad ühes piirkonna- ja abipolitseinikega joonistada, meisterdada ja põnevaid asju katsetada. Suurematel on võimalus kriminaalpolitseinike käest erinevate kelmusskeemide kohta uurida – kuidas ennetada ja ära tunda, kui keegi püüab tüssata.

Kohal on ka lastekaitsegrupp, mille esindajad selgitavad, kuidas ära tunda, kui laps on vägivallaohver, kuhu siis pöörduda ja mida teha.

Kel aga aega napib, võib möödaminnes osaleda kiiremates tegevustes, näiteks teha sõbrapildi mobiilse kiiruskaameraga või proovida käeraudu.

Korravalvurite täpne reidiplaan

  • Kl 17 juhatavad politseireidi sisse Tallinna politseiorkester ja politseikoor Chorus Menticum.
  • Kl 17.50 instruktaaž reidil osalejatele.
  • Kl 18 politseikoerte demo.
  • Kl 18.15 Lõuna prefekti Vallo Koppeli ja Tartu politsei piirkonnavanema Siim Linnardi järelevalvetegevused kogukonnaga.
  • Kl 18.30 Atlantise juures Emajõel näitavad piirivalvurid oma kaatrit, allveerobotit, sonarit ja muud varustust.
  • Kl 20 sportlikud väljakutsed politseinikega.
  • Kl 22 lõpeb politseireid Sireeniga (operatiivjõudude ansambel).

Politseireid: kõik tšillivad

Kui suur osa masinapargist on raeplatsil, siis Piiri-Liisut saab siiski Emajõel kaeda.
Kui suur osa masinapargist on raeplatsil, siis Piiri-Liisut saab siiski Emajõel kaeda. Foto: Lõuna prefektuur
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles