Esimese Tartu (eel)arvamusfestivali kavva mahtus üle 30 arutelu

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Tartu (eel)arvamusfestival on kui soojendus Paides toimuvaks arvamusfestivaliks. Ülesehituselt on need aga sarnased ning nagu sai mullu üritusele minna perega, tasub ka Tartusse lapsed kaasa haarata.
Tartu (eel)arvamusfestival on kui soojendus Paides toimuvaks arvamusfestivaliks. Ülesehituselt on need aga sarnased ning nagu sai mullu üritusele minna perega, tasub ka Tartusse lapsed kaasa haarata. Foto: Dmitri Kotjuh

Esimest korda Tartus toimuval (eel)arvamusfestivalil kõlab maikuus üle kolmekümne arutelu, millel kohtuvad teadlased, poliitikud, eksperdid ja festivalikülastajad. Nüüd jõudsid arutelude teemad ka avalikkuse ette.

Tartu keskpargis 17. ja 18. mail peetaval festivalil on neli aruteluala, kus võetakse fookusesse ühiskondlikud muutused ja väljakutsed, Eesti ja Euroopa tulevikuvisioon ning kogukondlikud, tartlastele ja lõunaeestlastele südamelähedased teemad.

Aruteluteemad valiski välja kogukond, kes sai osaleda ideekorjel. Festivali projektijuhi Maarja-Liis Mereääre sõnul käsitletakse küsimusi alates tehisintellektist kuni süveneva küberkiusamise ja laste vähese aktiivsuseni.

Kiusamisest karistuse kandnud vangideni

Näiteks arutelul «Küberkiusamise keeris – kus on väljapääs?» saavad teiste seas sõna kliiniline psühholoog ja veebipolitseinike koordinaator, aga ka jurist ning 8. klassi õpilased.

Noorte heaolu puudutab ka Tartu ülikooli arutelu «Kas aktiivne laps kanda punasesse raamatusse?», milles otsitakse lahendusi, kuidas kohalike omavalitsuste tasandil arendada välja laste liikumisaktiivsust toetav tegevusmudel.

«Samuti arutleme, millist elu ja suhtumist väärivad vangid pärast karistuse kandmist, miks me ostame nii palju riideid, kuidas parandada soovähemuste tervishoiuvõimalusi ning kas väikeste keelte säilitamine on ellujäämiskunst,» loetles Mereäär veel teemasid.

Mitu arutelu peetakse ka vaimsele tervisele mõeldes. Üks selliseid on «Kas haigused algavad peast?», milles osalevad psühhiaater Andres Lehtmets, lastepsühhiaater Reigo Reppo, perearst Le Vallikivi ning neuroloogiaprofessor Pille Taba. Nad otsivad koos külastajatega vastust küsimusele, kui suur on seos pea- ja kehatervise vahel ning kas üldse on haigusi, mis ei ole peast mõjutatud.

Midagi enneolematut

Lisaks tutvustatakse Tartu (eel)arvamusfestivalil midagi täiesti uut: ülekannete abil astutakse vestlusse 15 Euroopa ülikoolilinnaga. Sellega saadakse osa Hybrid European Democracy festivalist, mis hõlmab arutelusid Euroopa julgeolekupoliitikast tudengilinnade eluoluni. «Nii on võimalik osalejatel ja kuulajatel tutvustada oma kodulinna tarkusi, võrrelda erinevaid lähenemisi ja koos leida parimaid viise probleemide lahendamiseks,» selgitas Maarja-Liis Mereäär.

Hybrid European Democracyf festivali arutelude ühine nimetaja on lahenduste leidmine Euroopa tulevikuks. Muu hulgas arutletakse, kuidas vähendada kogu Euroopas toimuvat LGBT+ kogukonna vastu suunatud vägivalda. Koos ekspertide Rainer Saksa ja Heiko Pääboga arutlevad tudengid teemal «Kas me oleme unustanud Moldova ja Georgia?», et mõista, miks on koostöö nende riikidega oluline Venemaa mõjuvõimu vähendamiseks.

Tartu [eel]arvamusfestival on osa rändavast eelsündmuste sarjast, millega juhatatakse sisse augustikuine Paide arvamusfestival. Üritus on külastajatele tasuta ning kutsub osalema igas vanuses inimesi nii Tartust kui ka kaugemalt. Kogu festivaliprogrammi leiab arvamusfestivali kodulehelt.

Arvamusfestivali eestvedaja Kaspar Tammisti soovitus festivalikülastajatele on valida korraga toimuvast neljast arutelust välja enda lemmik ning kuulata see kohapeal otsast lõpuni ära. «Tasub olla ühes kohas korraga, süveneda ja kuulata,» sõnas ta. «Aruteludest valmivad ka helisalvestised, mis on hiljem kõigile kättesaadavad. Seega ei tasu muretseda, et mitu arutelu toimub samal ajal.» 

Samuti soovitab Tammist olla aktiivne – tegemist ei ole konverentsiga, kus tuleb vaikides kuulata, vaid arvamusfestivalil saavad ka külastajad ise kaasa rääkida ja oma arvamuse välja öelda. «Soovitan kaasa võtta ka lapsed, sest me loome Tartu keskparki lasteala, kus toimuvad toredad tegevused,» lausus ta lõpetuseks. 

Üritus on osa Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna programmist ning lisaks (eel)arvamusfestivalile saab samadel päevadel osa võtta veel mitmest huvitavast kultuurisündmusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles