ERM korraldab näituse avamise puhul näitliku osturalli

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvas rabab poes odavat suhkrut. Illustreeriv foto.
Rahvas rabab poes odavat suhkrut. Illustreeriv foto. Foto: Toomas Huik

Suhkrurallile ei paista Tartus esialgu lõppu tulevat. Hiljutine tunglemine kaubanduskeskuses võib jätkuda Eesti Rahva Muuseumis (ERM), kus näitusepileti saab vahetada kilo suhkru vastu.

Miks me muretseme, ostame kokku, varume ja hangime asju? Kuidas on need asjad 20 aasta jooksul muutunud? Mida räägivad meist meie tarbimisviisid? Kuidas käsitleb tarbimist meedia? Mis saab asjadest siis, kui me neid enam ei vaja?

17. veebruaril kell 17 avab Eesti Rahva Muuseum Kuperjanovi tänava näitusemajas tarbimiskultuuri käsitleva väljapaneku «Ostupalavik: tarbimiskultuur Eestis 1990.–2000. aastatel».

Näituse üks kuraatoritest Ehti Järv ütles ERMi pressiesindaja vahendusel, et näituse avamisel luuakse palavikuline osturalli kogemus. «Suhkrut saab pileti vastu, kuni kaupa jätkub.»

Tema sõnul on tarbimine niivõrd igapäevane nähtus, et seda on raske märgata. Ometi on meie tarbimisharjumused teinud paarikümne aasta jooksul läbi suure muutuse talongiaegsest defitsiidimajandusest kaubakülluse ning tarbimist õhutavate osturallide ajastusse. Just nende muutuste uurimisega näitus tegelebki.

Koos selle väljapanekuga avab uksed ka näituselabor, mis aitab kaasa tulevases ERMi majas avatavate püsinäituste valmimisele. Näituselabor võimaldab huvilistel piiluda, millised hakkavad välja nägema uued püsinäitused.

Laboris on oodatud kaasa lööma ka külastajad: saab avaldada arvamust, kuidas üks või teine lahenduselement töötab, mida võiks teha teisiti ja palju muud.

Näitusega «Ostupalavik: tarbimiskultuur Eestis 1990.–2000. aastatel» kaasnevad teemapäevad, õpitoad ja giidiprogramm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles