Tartu ülikooli kliinikum alustas koroonavakstiini lisadooside süstimist

Lenel Karu
, reporter
Copy
Ülikooli kliinikumis jätkub ka koroonavaktsiini esimese ja teise doosi süstimine kõikidele soovijatele.
Ülikooli kliinikumis jätkub ka koroonavaktsiini esimese ja teise doosi süstimine kõikidele soovijatele. Foto: Evelin Lumi

Tartu ülikooli kliinikum hakkas sel nädalal tegema koroonavaktsiini kolmandaid süste inimestele, kel on oma seisundi ja ravi tõttu nõrgenenud immuunsus. Lisadoosi vajadust hindab raviarst sõltuvalt patsiendi haigusseisundist ja tarvitatavatest ravimitest.

Immuunpuudulikkusega inimestel ei pruugi vaktsineerimine COVID-19 vastase vaktsiiniga tagada sama head kaitset nagu terve immuunsusega inimestel, mistõttu vajavad nad lisadoosi. Seetõttu lubatakse immunoprofülaktika ekspertkomisjoni otsusega teatud seisundiga inimestele kolmandat ehk lisadoosi esmase vaktsineerimiskuuri osana.

Immuunpuudulikkusega inimeste hulka kuuluvad näiteks elundisiirdamisega patsiendid ja immuunsupressiivsel ravil olevad kasvajatega patsiendid.

Praegu kehtib reegel, mille järgi võib lisadoosi süstida pärast 28 päeva möödumist teise doosi süstimisest. Ühedoosilise vaktsiini puhul on nõutud 28 päeva pikkune vahe esimest doosist.

Komisjoni soovitusel kasutatakse immuunpuudulikkusega inimeste vaktsineerimisel lisadoosina mRNA vaktsiine, eelistatult sama tootja vaktsiini, mida on manustatud ka varem. Teisiõnu käib jutt ​Pfizer / BioNTechi või Moderna vaktsiinidest.

Kõik soovijad saavad kliinikumis end koroonaviiruse vastu vaktsineerida nii aega ette broneerides kui ka eelregistreerimata, kui pöörduvad L. Puusepa 8 registratuuri. Aja saab eelnevalt kirja panna üleriigilises digiregistratuuris või kliinikumi etteregistreerimiskeskuse telefonil 731 7200.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles