Jõgevamaalased valisid kultuuripärliks naiste tantsupeo korraldaja

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese naiste tanstupeo korraldajad. Airi Rütter seisab ees keskel koos tantsupeo patrooni Evelin Ilvesega.
Esimese naiste tanstupeo korraldajad. Airi Rütter seisab ees keskel koos tantsupeo patrooni Evelin Ilvesega. Foto: Klaire Rüdva

Tänavuse maakondliku kultuuripreemia Kultuuripärl 2011 pälvis Jõgevamaal folklooriselts Jõgevahe Pere kunstiline juht ja Jõgeva kultuurikeskuse juhataja Airi Rütter. Tema oli ka mullu suvel peetud esimese Eesti naiste tantsupeo üks idee algatajaid, peakorraldaja ning pealavastaja assistent.

Mustvee kultuurikeskuses peetud Jõgevamaa kultuuri- ja sporditöötajate tänuõhtul tänas Rütter pärast preemia vastuvõtmist kõiki, kes aitasid kaasa esimese Eesti naiste tantsupeole. Ta avaldas lootust, et ühiste jõupingutustega õnnestub korraldada ka järgmine üle-eestiline naiste tantsupidu ja muuta sündmus traditsiooniks.

«Kordaminekud ja nende märkamised annavad kultuuritöötajatele uut energiat, ergutavad algatama ja ellu viima uusi üritusi,» lausus laureaat. Rütter meenutas, et möödunud aasta 12. juunil oli Jõgeva linna staadionil tantsimas üle 3000 naise. Koos eestlastega tantsisid ka Rootsi ka Leedu neiud.

Rahalisest auhinnast ja mälestusesemest koosneva preemia andsid Airi Rütterile üle Jõgevamaa kultuurkapitali ekspertgrupi esimees Arne Tegelmann, Jõgeva maavanem Viktor Svjatatõšev ja Jõgevamaa omavalitsusliidu juhatuse esimees Toivo Tõnson.

Maavanem Viktor Svjatõšev iseloomustas Airi Rütterit sõnadega loominguline põlemine. «See põlemine avaldub nii igapäevases kultuurikeskuse juhtimises, rahvatantsijate juhendamises kui ka suurejoonelisemate projektide ellu viimises.»

Aastal 2004 oli Rütter Riias toimunud Esto päevade rahvapeo juhiks ja lavastajaks. 2005 aitas ta korralda Esto päevi Sydneys, kus ta juhendas ka Austraalia eestlaste tantsurühmi. 2007 organiseeris Airi Rütter Jõgeval naistetantsu festivali ja 7. eesti naiste võistutantsimise. 2009. aastal Jõgeval toimunud üle-eestilise Võidupühade paraadi ajal sai tema eestvedamisel teoks vabadustule loits Kassinurme linnamägedes,» loetles Svjatõšev.

Airi Rütter on ka silmapaistva rahvatantsualase tunnustuse, Ullo Toomi preemia laureaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles