Kas Tartu laulupeo piletihind oli liialt krõbe? Korraldaja ei pea kriitikat põhjendatuks (39)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Tartu laulupidu.
Tartu laulupidu. Foto: Sille Annuk

Laupäevane Tartu laulupidu pakkus esinejatele ja pealtvaatajatele võimsaid emotsioone, ent omajagu oli ka neid, kes lauluväljakul peole kaasa elada ei saanud, kuigi olid kohale tulnud. Nimelt selgus piletikassas, et osta saab vaid kallima tsooni pileteid, mis maksid 30 või 35 eurot – sellise hinna põlgasid aga paljud liiga kõrgeks.

Üheks selliseks oli kahe laululapse isa Nils Niitra. Ta läks piletit nõutama enne kella nelja ning siis selgus, et 15-eurosed piletid olid välja müüdud, saadaval olid vaid 30- ja 35-eurosed. Perepileteid saada ei olnud.

Eelmüük pole alibi

«Enne mind oli üks mees kahe väikse lapsega, tema loobus pileti ostmisest, ehkki talle seletati, et ikkagi juubelilaulupidu. Kassas piletiostust loobujaid tundus olema väga palju,» kirjeldas Niitra. «Mõtlesin, et kas juubelilaulupidu peab tähendama mingeid ulatuslikke ja kalleid VIP-sektoreid (mis on olemuselt lihtsalt lavale lähemal asuvad puupingid), kas see on mõeldud üksnes majanduslikult hästi kindlustatud inimestele (ehkki ma ei pea ennast ka ise päris vaeseks) ja loobusin põhimõtteliselt selle raha järele haisva pileti ostmisest.»

Niitra lisas, et kui kolmelapseline perekond oleks tahtnud eile pääseda juubelilaulupeole, siis pidanuks ema ja isa välja käima minimaalselt 60 eurot, lisades juurde kolme õpilase 25-eurose sooduspileti eest veel 75 eurot, olnuks lõpphind 135 eurot.

Niitra möönis, et eelmüügist oleks piletid soodsamalt kätte saanud. «Aga kas on ilmtingimata mingi kohustus osta piletid ette ära ja kes ei osta, on ise loll? Miks ma peaks olema mingi planeerimismaniakk ja ostma kaks kuud ette pileteid peole, kus mu oma lapsed esinevad?!» põrutas Niitra.

Ta jätkas: «Vanasti, juhin tähelepanu, ostetigi laulupeo piletid kassast, lauluväljaku juurest. Eelmüük pole mingi alibi, mis õigustaks roppu hinda peo toimumise päeval.»

Kaks ala

Tartu laulupeo projektijuht Maarja Ülper selgitas, et Tartu laulupeo peakontserdile, mis sisaldas ka simmanit ansambliga Curly Strings, oli võimalik soetada pileteid erinevas hinnaskaalas. Piletid olid eelmüügis juba alates eelmise aasta 28. novembrist ning kõige soodsam periood kestis 6. jaanuarini. Teine soodsam periood piletitele oli 7. jaanuarist 21. juunini.

Ülper selgitas, et Tartu lauluväljak oli peakontserdil jaotatud kaheks alaks. «Kuss, kuss, kallike» ehk kontserdi kuulaja ala oli n-ö klassikaline kontserdi kuulamise ala nummerdatud istekohtadega ja mõeldud neile, kes soovisid rahulikult kontserti kuulata.

«Tuljaku» ehk sünnipäevapeo ala oli nummerdamata istekohtadega ning soodsama hinnaga. Sinna oli võimalik eelmüügist osta ka perepilet, mis sisaldas pääset kahele täiskasvanule ja kuni neljale 8–18-aastasele (k.a) lapsele. Kuni 7-aastased (k.a) lapsed pääsesid kontserdile tasuta.

«Kontserdi päeval müüdi välja «Tuljaku» ala piletid, mida oli müügis kokku 4900. See arvestati välja optimaalse mahutavuse järgi, kui inimesed ka alal liiguvad,» ütles Ülper. 

Ta täpsustas, et lisaks kehtisid eraldi soodushinnad üliõpilastele, õpilastele, ITIC-kaardi omanikele, pensionäridele, erivajadustega inimestele ja represseeritutele. Kuni 7-aastased lapsed (k.a) ja erivajadusega inimese saatjad pääsesid Tartu laulupeo peakontserdile tasuta. Samuti kehtis tasuta sissepääs ratastoolis inimese saatjale «Kuss, kuss, kallike» alas (sektorid A ja D) ning vaegnägija saatjale «Tuljaku» alas.

Ülper lisas, et Tartu laulupeo peakontserdile eelnenud päeval toimusid ka kolm tasuta ajastukontserti ning Raadi kalmistu mälestustseremoonia, kus esines Maarja Nuut ning millel osalemine oli samuti tasuta.

Kommentaarid (39)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles