Peipsil läbi jää vajunud kalastaja leiti Piirissaare soost

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaare lähistel uppus mootorsaan, kalastaja pääses.
Piirissaare lähistel uppus mootorsaan, kalastaja pääses. Foto: Lõuna prefektuur

Piirivalvurid said eile pärastlõunal teate, et varahommikul mootorsaaniga järvele läinud kalastaja on jäänud kadunuks ning sõbra pingutused teda omal käel leida ei ole vilja kandnud. Järvel kadunud mehe leidmiseks käivitasid piirivalvurid otsingu.

Piirivalvuritele helistanud mehe sõnul olid nad ühes sõbraga varahommikul enne kella seitset sõitnud saanidega Meerapalu sadamast järvele, jääl liikudes olid nad hargnenud ning hiljem 60-aastane mees oma sõpra ei näinud ja teda kätte ei saanud. Mees teatas seepeale juhtunust piirivalvuritele ning palus abi sõbra otsingutel.

Ajal, mil piirivalve hõljukipatrull asus kalastajat järvel otsima, helistas häirekeskusele ka eksinud ja hätta sattunud 50-aastane lätlane ise. Ta andis teada, et tema mootorsaan vajus Piirissaare lähistel läbi järve jää ning uppus. Õnnekombel pääses kalastaja ise tagasi jääle, kuid tema jõud edasiliikumiseks oli raugenud ja tühjenemas ka mobiiltelefoni aku. «Kiirelt selgitasid piirivalvurid välja, et läbi vettinud ja külma käes kannatav mees asub Piirissaare lähistel kõrgepingeliinide juures soisel alal, kust edasi liikuda võib olla ohtlik,» rääkis Mustvee kordoni juht Jalmar Ernits.

Piirissaare lähistel vajus mootorsaan läbi jää, kalastaja pääses.
Piirissaare lähistel vajus mootorsaan läbi jää, kalastaja pääses. Foto: Lõuna prefektuur

Ta lisas, et hätta sattunud kalastajat asusid samal ajal otsima nii hõljuki-, saani- kui ka jalgsipatrull, viimasel õnnestuski esimesena abivajaja juurde jõuda. Külma kannatanud mees toimetati Laaksaare sadamasse, kus meedikud teda juba ootasid. Kiirabitöötajad vaatasid ta üle ning lubasid peale esmaabi kodusele ravile.

Samal ajal kui osa Mustvee kordoni piirivalvureist Piirissaare lähistel kadunud Läti kalastajat otsis, laekus sealsetele piirivalvuritele teinegi teade: mootorsaaniga liikunud inimesed on Raigla küla kandis lahvandusse sõitnud ja hätta sattunud.

«Maastikusõiduk vajus küll läbi jää järvepõhja, kuid sellel liikunud naisel ja mehel õnnestus omal käel mõnekümne meetri kaugusele kaldale jõuda. Meedikud vaatasid nendegi tervise üle ning seejärel toimetati nad Beresje külla, kus ootas nende sõiduauto,» sõnas Ernits. Ta lisas, et kohalike abiga sai hättasattunute mootorsaangi kopaga veest välja tõstetud ning kaldale toimetatud.

Kordoni juht tõdes, et nädalavahetuse tuuled, mõned päevad kestnud sulailm ja veevool on teinud jääkihi Piirissaare lähistel üsna pehmeks ja õhukeseks, mistõttu tuleb inimeste ohutuse tagamiseks keelata minek Piirissaarest kagu poole jäävale alale ning Uhtinina ja Piirissaare vahelisel alale. Ernits nentis, et jääolud võivad muutlikud olla mujalgi, mistõttu tuleb järvejääl liikudes kogu aeg tähelepanelikult jälgida kollasel taustal punase kirjaga hoiatussilte, mis aitavad vältida õhukesele jääle või lausa avavee lähedale sattumist. «Sildid paigaldatakse vähemalt sadakond meetrit enne ohukohta ning seda nii põhja- kui lõunasuunal,» ütles ta.

Oluline on enne järvele minekut teha selgeks, kust järvele minna ja kus on ohutu liikuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles